ПРВИ СНЕГ КРАЈЕМ НОВЕМБРА

У нижим пределима Србије очекује се да ће ове године први снег пасти у последњој седмици новембра или првој половини децембра, изјавио је метеоролог Недељко Тодоровић.

Недељко Тодоровић наводи за Танјуг да се то односи на ниже пределе, попут Београда и Војводине, док ће у вишим пределима снег вероватно пасти и раније.

На сајту Републичког хидрометеоролошког завода, у дугорочној прогнози се каже да ће новембар бити топлији и просечно сув, децембар блажи и просечно влажан, док ће јануар 2019. бити у границама вишегодишњег просека и донеће умерене мразеве.

Фебруар ће бити блажи и с просечним падавинама, наводи се и додаје да ће март бити просечно топао и влажан, те да постоји мала вероватноћа за појаву умерених или јаких мразева у другој половини тог месеца.

У децембру ће средња минимална температура ваздуха бити изнад вишегодишњег просека и њена вредност биће виша за око 1,4 степена, у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност децембарске средње минималне температуре ваздуха од 1,6 степени, док ће средња максимална температура ваздуха, такође, бити изнад вишегодишњег просека, односно виша за око 1,8 степени.

Средња максимална температура ће у Београду бити око 8,3 степени, а када је реч о падавинама, њихова месечна сума биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима нижим за око један милиметар, у односу на тај просек.

У јануару ће средња минимална температура ваздуха бити испод вишегодишњег просека.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност јануарске средње минималне температуре ваздуха од минус 1,4 степена, док ће средња максимална температура ваздуха бити у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,2 степена, у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха биће око 5,1 степен, месечна сума падавина биће у границама вишегодишњег просека, с вредностима у просеку вишим за око десет милиметра, у односу на вишегодишњи просек.

Фебруар ће бити блажи и просечно влажан фебруар, са средњом минималном температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност средње минималне температуре ваздуха од 2,2 степена, док ће средња максимална температура ваздуха бити изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1,4 степена.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха биће око осам степени, а месечна сума падавина у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око девет милиметра.

Метеоролози РХМЗ-а прогнозирају да ће у марту средња минимална температура ваздуха имати вредности изнад вишегодишњег просека, односно да ће бити виша за око 0,7 степени.

Средња минимална темепратура у Београду биће од 4,9 степени, док ће средња максимална температура ваздуха бити у границама вишегодишњег просека, с вредностима нижим за око 0,3 степена.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха биће око 13 степени, док ће месечна сума падавина бити у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око пет милиметра нижим у односу на вишегодишњи просек.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prvi-sneg-krajem-novembra/