ПРВИ СНЕГ МЕТЕОРОЛОЗИ НАЈАВЉУЈУ У НОВЕМБРУ

До краја ове недеље очекује нас суво и топло време до 24 степена, а пахуље нису на видику чак ни на планинама, откривају метеоролози

Иако је пре неколико дана у Србији пао први снег и завејао већину планина, у Београду и другим градовима по равницама улице се неће забелети све до краја новембра, кажу метеоролози.

На планинама југозападне Србије , али и вишим деловима општина Нова Варош, Прибој и Пријепоље пре неколико дана пало је до 30 центиметара снега, који се додуше брзо отопио. Метеоролози кажу да нас у наредним данима очекује топло време.

– Засад снег није ни на видику, а наредних дана неће падати чак ни на планинама. Од среде до краја недеље нас очекује стабилно, суво и сунчано време, с благим порастом температуре, која ће се кретати од 18 до 24 степена. За викенд мањи пад температуре, али углавном ће нас мало хладније ноћи подсећати на то да је дошла јесен – каже метеоролог Ђорђе Ђурић из Ведер то амбрела и додаје да нас данас очекује променљиво облачно и понегде кишовито време. Он напомиње да је скоро сигурно да до краја октобра неће падати снег.

– Неки просек дуги низ година био је да око 22. новембра у Београду пада снег. То наравно може бити и много раније, али и касније. Зиме у последње време у просеку јесу топлије, ове године смо у јануару имали ледени талас, а пре тога 2012, док смо снежну мећаву у Војводини имали 2014. Ти ледени таласи се у просеку догађају на сваких пет година, па ова година не би требало да буде таква – објашњава Ђурић.

Према прогнози РХМЗ, јесен у Србији ће по свој прилици бити топла, с великим бројем готово летњих дана, док ће средња максимална температура бити до 20 степени.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prvi-sneg-meteorolozi-najavljuju-u-novembru/