ПСИ ЛУТАЛИЦЕ КАО ВЕЧИТИ ПРОБЛЕМ

Општина Смедеревска Паланка има вишедеценијски проблем са псима луталицама који се окупљају у центру око школа и стамбених блокова.

Иако многи пси луталице постају то што јесу тако што их газде избаце из куће, дешавало се и то, да на територију наше општине буду донесени и пси који су били кућни љубимци у неким градовима ван наше општине, нарочито у време пољопривредног сајма сваког 15. у месецу.

По ко зна који пут грађани нам пишу о нападу паса на децу и кућне псе. Последњи инцидент се догодио јуче на Колонији, када је пас напао и ујео девјочицу која је на аутобуској станици по повратку из школе Вук Караџић, чекала аутобус за Грчац.   Исти пас је, кажу други очевици, растргао једног кућног пса и напао још једно дете. Нису све луталице овако агресивне, али треба обратити пажњу на поједине а и када су у чопору, куражнији су.

Ситуација је некад боља, када дођу шинтери и покупе један део паса,  а некад гора али проблем постоји такорећи одувек. Према речима старијих мештана, некада овај проблем није био толико изражен јер је током седамдесетих и осамдесетих година, када се није пуно обазирало на заштиту животиња, удружења ловаца су неколико пута годишње имала организовану акцију уништавања (убијања) паса луталица. Времена су се, променила и јасно је да је сада овакав начин „решавања” овог проблема сасвим неприхватљив.

Проблем се често решавао тако што су пси луталице или биле остављане да животаре на улицама, уз бригу љубитеља паса који их хране, или би с времена на време локална самоуправа потписала уговоре са фирмама које онда су те псе хватале, односиле некуда, тамо их можда стерилисале а онда би их просто враћале назад на улице.

Причало се и то, да се многим тако одведеним псима изгубио сваки траг, то јест да су били убијани. У минулих десетак година, у случају да су неки мештани нападнути тј. да их је ујео пас луталица, оштећенима је локална самоуправа исплаћивала одштету. Нажалост, дешавало се и то да грађани узимају правду у своје руке – с времена на време је било случајева тровања и убијања паса луталица.

Решење проблема је очигледно комплексно и захтева дубљу анализу и евентуално преузимање искуства неких општина које су проблем решиле. Азил је добро решење али је вероватно финансијски неодржив само за Паланку, па би можда решење могло да се нађе и са суседним општинама да се изгради један, велики заједнички азил, за три или четири општине, можда уз аплицирање средстава и код Европских фондова. Ту би наравно и казнена политика, која би се применила, одиграла још већу улогу па би се уз примерене казне власницима који избацују псе на улицу, број луталица свео на разумну меру. Многе ствари у Паланци се полако постављају на своје место, па се надамо да ће се ускоро наћи и решење за овај проблем.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/psi-lutalice-kao-veciti-problem/

6 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Akcija on 02/10/2020 at 01:39

  Проблем се не решава! Локална власт је неспособна да се ухвати у коштац са овим проблемом. Никада више паса него последњих пар година.

  Под хитно предузети нешто!!!

  • Milan on 01/10/2020 at 22:31

  Retko ko od njih ujeda osim ako ih neko ne isprovocira, jos prošle godine su prebačeni psi iz Velike Plane u Palanku. I Palanacke lutalice su prebačene u Planu. Uglavnom pijanice koje se vraćaju ih provociraju, većina kučića pobegne. Ali ima onih i koji krenu na njih.

  • Jovan on 01/10/2020 at 09:41

  Isao sam u vel planu i mladenovac niti jednog psa lutalicu nisam video.

  • Nikola on 01/10/2020 at 09:08

  Ako nece da isplate, sud u Strazburu burazeru, dogovori sa, advokatima iz Bg, 50 50 podela, pa kad im svirnu jedno 200 000 evra odstete ima da izgrade, ne azil, nego vojno postrojenje za pse lutalice. Smeca jedna, ostavljaju ljude na milost i nemilost ovim gladnim psima. 21. Vek ej, sramota!!

  • Jelena on 30/09/2020 at 22:09

  Laz da opstina isplacuje odstetu!!! Cekam godinu dana i nista. Lazovi!!!

  • Sandra on 30/09/2020 at 11:15

  Ima ih svuda po Palanci na zalost… Samo ne znam kad prolazim pored njih da li ce neko da me ujede ili ne jer su ogromni. Pogotovo po Suleicevoj.

Komentari su onemogućeni.