ПССС СМЕДЕРЕВО: ПРАВИЛНО ОРЕЗИВАЊЕ ЈАГОДЕ

Резидба јагоде је веома важна помотехничка мера, која има за циљ остваривање редовних и стабилних приноса уз истовремено постизање високог квалитета плодова.
Састоји се из више операција које се могу свести под регулисање родности јагоде: уклањање старог лишћа, закидање столона, уклањање цвасти, резидба бокора.

Уклањање старог лишћа у засаду јагоде обавља се у два наврата: у пролеће прекретања вегетације и после бербе. Уклањање се у пролеће изводи непосредно пред кретање вегетације. Термин извођења ове мере се може ускладити са временом када се жели почети са бербом јагода. Од момента када се заврши ова мера за 75 дана (око два и по месеца), пристижу и први плодови за бербу.

Уколико постоји опасност да касни пролећни мразеви или слана направи штету у засаду, након уклањања старог лишћа, јагоду би било пожељно прекрити агротекстилом. Извођење ове мере је једноставно. У једној руци се покупе сви стари листови и испод шаке,оштрим маказама се пресеку лисне дршке старих листова. При резидби,треба водити рачуна да се не оштети централно стабло или пупољак.

Након обављене резидбе, одбачено старо лишће треба изнети из јагодњака и уништити у циљу спречавања појаве болести у засаду. Од тог момента почиње загревање фолије и земљишта испод ње, тако да бокор ускоро креће. Уклањање старог лишћа потребно је урадити и након извршене бербе. Обавља се на исти начин као и у пролеће, а на овај начин се подстиче обнављање бокора.

Закидање столона такође спада у неопходне мере како би се обезбедио континуитет приноса, квалитета плодова и оптималан развој бокора. У зависности од сорте и њене бујности као и климатских чинилаца закидање столона се изводи 3-4 пута у току вегетације. Уклањање столона доприноси бољем развоју матичне биљке,као и повећању приноса који може бити и до 50 %. Столоне је најбоље уклањати када достигну пораст од 10-15 цм. Уклањају се ручно оштрим маказама или ножем. Не треба их чупати јер се на тај начин може оштетити матична биљка. У засадима јагода
које се гаје на отвореном, без малч фолије, уклањање столона се може извести механизовано,приликом међуредне обраде, док се у засадима подигнутим на малч фолији уклањање столона мора вршити искључиво ручно, јер би се у супротном уништила фолија.

Уклањање цветова обавља се након бербе, уколико у засаду не желимо јесењи род. Пошто се у нашим условима јагоде саде крајем јула и у току августа, прве цветове је потребно уклонити како би се бокор добро развио и у следећој години дао оптималан род. Изостанком ове мере бокор се слабије развија, а самим тим продуктивност засада се смањује. На овај начин се обезбеђује јачање бокора са
чиме се наредне године род може повећати и до 30%. Уколико се цветови не уклањају, током јесени ће се развити плодови који су ситнији у односу на сорту, чији је квалитет лошији, а дозревање касније. Уклоњене цветове треба скупити, изнети из јагодњака и спалити.

Резидба бокора је мера која се у пракси ретко примењује. Могуће је њено извођење на малим површинама. Пошто захтева много радне снаге а изводи се искључиво ручно, на већим површинама није исплативо њено спровођење. Састоји се у уклањању нових бочних прираста оштрим ножем при чему треба водити рачуна да не дође до оштећења бокора. Оставља се само 4-5 најбоље развијених бочних прираста за плодоношење. После резања бокор треба поново учврстити као при садњи и мало нагрнути земљом. Овом мером се спречава формирање и развој већег броја цвасти које су слабо диференциране. Овакве цвасти дају велики број ситнијих плодова лошег квалитета што се резидбом бокора спречава. Резидба бокора се изводи непосредно након уклањања старог лишћа у пролеће.

ПССС Смедерево
Биљана Николић, дипл.инж.пољ.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/psss-smederevo-pravilno-orezivanje-jagode/