Početna » ПУНЕ ЧЕКАОНИЦЕ ДЕЧИЈЕГ ДИСПАНЗЕРА У ПАЛАНЦИ

ПУНЕ ЧЕКАОНИЦЕ ДЕЧИЈЕГ ДИСПАНЗЕРА У ПАЛАНЦИ

Гужва у паланачком Дечијем диспанзеру не јењава. Један педијатар прегледа и више од 60 малишана у смени, због чега су лекари, иако раде максималним расположивим капацитетом, под великим притиском и моле родитеље за стрпљење.

од Паланка данас
0 Коментар

Пуна чекаоница Дечијег диспанзера није неуобичајена слика за ово доба године због кружења великог броја вируса, а како за Паланка.рс каже др Снежана Павићевић, која је педијатар у Служби за здравствену заштиту деце Дома здравља Смед. Паланка, и даље се бележи пораст у броју пацијената.
Доминантни симптоми због којих се родитељи са децом јављају лекарима су повишена температура која траје и више дана, кијавица, секреција из носа, главобоља, гушобоља, кашаљ, отежано дисање, што су уједно типични симптоми свих респираторних инфекција.

Према њеним речима, фреквенција посета Дечијем диспанзеру увелико зависи од дана у недељи, па тако највише прегледа бележе почетком и крајем радне недеље, али и викендом.

Због тога наша саговорница моли родитеље да буду стрпљиви, јер Служба ради са максималним расположивим капацитетом људства и да ће, поред великих гужви, свако дете које дође бити адекватно прегледано и збринуто.

Сваки повратак у колектив је ризик за веће ширење болести. Све ове болести се преносе капљичним путем, дакле кашљањем и кијањем, и свакако можемо очекивати више заражене деце. Поготово што постоје и асимптоматски носиоци који можда немају никакве симптоме, али могу да преносе болест – рекла је др Павићевић

Она напомиње и да је и пре овог сретењског распуста било „доста болесне деце“. Сви имају симптоме вироза, корона није присутна. Мали број малишана није имао температуру, али већина је имала високу температуру, навела је докторка.

“Важно је да родитељи у кућним условима започну са симптоматском терапијом, да снижавају температуру, дају деци доста течности, што разноврснију исхрану богату витаминима, минералима, да им обезбеде довољно сна и слично”, саветује др Павићевић

Наша саговорница напомиње да је коришћење маски у свим здравственим установама и даље на снази, те моли родитеље да се тога придржавају како би се избегле честе, свакодневне непријатне ситуације, управо због одбијања коришћења истих.

Kонтакт телефони:
Дечији диспанзер: 026/310-344
Школски диспанзер: 026/319-859

Извор: Паланка.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept