Početna » ПУНИТЕ 65 ГОДИНА: Ево шта треба да знате о продужењу возачке дозволе

ПУНИТЕ 65 ГОДИНА: Ево шта треба да знате о продужењу возачке дозволе

Стандардно трајање возачке дозволе је 10 година. Међутим, након што возач напуни 65 година, дужина трајања дозволе се смањује на 5. На овај начин, закон форсира старије возаче да чешће проверавају своје здравствено стање и тиме се осигурају да не угрожавају ни себе ни друге учеснике у саобраћају!Чак и ако возач који има између 55 и 65 година старости жели да продужи своју дозволу, биће му издата возачка која важи само до његове или њене 65-е године. Дакле ни возачима који имају више од 55 година се не издаје возачка дозвола на читавих 10 година.

Возачка дозвола којој је истекао рок важења, што важи за и за оне који су напунили 65 година, продужава се тако што се на захтев возача издаје нова возачка дозвола. Захтев за издавање нове возачке дозволе због истека важења претходне подноси се најраније 30 дана пре истека важења возачке дозволе.

За истек рока возачке дозволе казна је 10.000 динара. Ако за 30 дана пуните 65 година, време је да продужите вашу возачку дозволи како би избегли казну. Дешава се да грађани забораве да после прославе рођендана, више не могу да управљају својим аутомобилом, ако нису на време продужили своју возачку дозволу.

Ако сте напунили 65 година и морате да продужите своју возачку дозволу, очекује вас нешто другачија процедура. Пре свега, потребно је одрадити лекарски преглед како би доктор установио да ли сте још увек здравствено способни да управљате моторним возилом.

Продужење возачке дозволе после 65 година старости. Важно је да све одрадите пре него што напуните 65 година старости, најмање месец дана раније.

Ако сте напунили 65 година и морате да продужите своју возачку дозволу, очекује вас нешто другачија процедура. Пре свега, потребно је одрадити лекарски преглед како би доктор установио да ли сте још увек здравствено способни да управљате моторним возилом.

Пре него што се јавите на преглед, мораћете да уплатите таксу. Висина таксе зависи од здравствене установе у којој се обавља преглед, углавном износи око 2000-3000 динара. Спремите се да проведете пар сати обилазећи лекаре, јер ће вас прегледати неуропсихијатар, офтамолог, психолог, лекар опште праксе, а неопходно је и извадити крв.

Лекари ће прегледати моторику вашег тела, ваше психичко стање, вид и друге способности, како би се уверили да ли сте способни да и даље возите аутомобил и да не угрожавате безбедност учесника у саобраћају! На овакав преглед сте сигурно ишли пре него што сте кренули у ауто школу. Дакле, ову процедуру сте већ прошли, на почетку ваше возачке каријере, а ако сте били професионални возач, сигурно сте морали на лекарски преглед пре сваког издавања дозволе.

Даља процедура је иста као и код стандардне промене возачке дозволе. Пре аплицирања за нову возачку
дозволу, морате уплатити 3 накнаде.

Што се тиче накнада и броја жиро рачуна и позива на број, најбоље је посетити зграду МУП-а у вашем граду како бисте узели тачне податке са огласне табле, јер се поједини подаци разликују од општине до општине. Таксе уплаћујете у пошти или банци а уплатнице сачувајте како би сте их приложили приликом подношења захтева за издавање возачке дозволе.

Поред уплатница и извештаја лекара, за подношење захтева за нову возачку дозволу биће вам потребна и важећа лична карта, као и стара возачка дозвола. Сву документацију ћете предати у локалном седишту МУП-а.

Колико траје возачка дозвола за лица старија од 65 година?

Стандардно трајање возачке дозволе је 10 година. Међутим, након што возач напуни 65 година, дужина трајања дозволе се смањује на 5. На овај начин, закон форсира старије возаче да чешће проверавају своје здравствено стање и тиме се осигурају да не угрожавају ни себе ни друге учеснике у саобраћају!

Чак и ако возач који има између 55 и 65 година старости жели да продужи своју дозволу, биће му издата возачка која важи само до његове или њене 65-е године. Дакле ни возачима који имају више од 55 година се не издаје возачка дозвола на читавих 10 година.

Лекарски извештај не сме бити старији од 6 месеци у тренутку када одлучите да аплицирате за продужење возачке дозволе.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept