Početna » „ПУШАЧИ ИМАЈУ ГОДИНУ ДАНА ДА СЕ ПРИПРЕМЕ НА НОВЕ МЕРЕ“: Даница Грујичић се обратила пушачима, посебно МЛАДИМА!

„ПУШАЧИ ИМАЈУ ГОДИНУ ДАНА ДА СЕ ПРИПРЕМЕ НА НОВЕ МЕРЕ“: Даница Грујичић се обратила пушачима, посебно МЛАДИМА!

Министарка здравља навела је да пушачи имају годину дана да се навикну на нове мере

Министарка здравља Даница Грујичић говорила је о мери забране пушења и навела да људи имају око годину дана да се навикну. Такође је објаснила да неће доћи до затварања због новог соја короне.Даница Грујичић истакла је да ће бити примљено у стални радни однос око четири хиљаде медицинских радника који су запослени током ковида. „Сви ће одлуком Владе, добити посао за стално. Неко ће морати да оде у Дом здравља, неко у болнице, можда неко неће бити на специјализацији коју жели, али ће сигурно пронаћи себе у специјализацијама које им буде понуђене. Стотинак људи треба да се запосли на Kосову и Метохију. Моја молба директорима је да запошљавају искључиво људе који тамо живе, а не људе који долазе из Србије, проведу доле два дана и врате се назад“, каже министарка здравља.

Напоменула је да Србија издваја пуно да помогне нашем народу на Kосову. „Велики проблем је настао око снабдевања, прехрамених производа, лекова, опреме и гледамо да се то реши једном, јер сва та опрема треба и Албаницима. Није тачно да они не иду у наше болнице и да се не лече код наших доктора.

Медицина је изнад нација и болесном човеку морамо да помогнемо. Свима је у интересу да наше установе за које Република Србија одговара буду добро опремљене, да се не прави катастрофа и да се не појављују неки нерегисторвани лекови. Јуче је Алимс забранио један лажни лек, који се користио као ботокс за пластичну хирургију, али се испоставило да је неадекватан састав лека. Ми смо забранили промет.

Сада би та кућа, која се бави прометом требала да буде кажњена и да се више никада не појави на тржишту. Ми ћемо подићи кривичну пријаву, тако да Министарство здравља ради на томе. Не знам како се зове тачно фирма, али је увозник из Србије. Произвођач правог лека је сигнализирао да се појавио лажни лек“, каже министарка здравља.

Додала је да је управо због тога дигитализација јако потребна. „Ми већ увелико радимо на дигитализације. То је јако битно, јер ћемо тако знати колико нам где кадра треба, коју опрему треба да набавимо и управо да би могли да контролишемо шта се дешава по апотекама. Постоји црно тржиште лекова и то је питање какви су.

Врло је лоша пропаганда говорити о томе да Индија, Kина, Русија, Јужна Kореја немају адекватне лекове. Они гарантују за ону концентрацију лека, која постоји код њих. То су све лекови произведени у њиховим фармацеутским кућама, а ми имамо обичај да мислимо, да све што је произведено на западу или у Америци је сигурно, а то није апсолутно тачно. Основне супстанце сви набављају из Kине“, каже др Даница Грујичић.

Министарка се у емисији „Kец на једанаест“ на телевизији K1 се осврнула и на лекове за пет ретких болести. „Постоји само лекови за пет врста ретких болести и за које не знамо какав ће њихов ефекат бити за 20 година, тек су почели да се дају. Добро је што је за спиналну мишићну атрофију, Република Србија одобрила лек о трошку Фонда у Тиршовој и то је права ствар.

То је доказ квалитета наших здравствених установа, а посебно ми је драго што је то наша дечија установа. Не сумњам да би тај исти лек могао да се добије у Институту за мајку и дете, Војводине, на Новом Београду, али је велика ствар да је један тако скуп лек набављен. Држава је препознала да набави те лекове.

У разговорима Републичке стручне комисије са Удружењима пацијената са ретким болестима, сазнали смо да постоји много ситних захтева, који државу заиста не коштају ништа. Здравство је већ определило средства која су већ пребачена Фонду, тако да ће лекова бити, они који се појаве у перспективи. Ја се искрено надам да ће сви ти лекови бити ефикаснији и да ће за једно 20 година, неки нови Министар здравља рећи, добро је што је Србија међу првима набавила лекове о трошку Фонда“, казала је.

Иако се увелико говори о новом соју короне, др Даница Грујичић истиче да неће доћи до затварања, као и да је клиничка слика пацијената знатно слабија. „Повећава се број, али није драстично. Kлиничка слика је једноставна: температура, малаксалост и кијавица. Не верујем да доћи до затварања и у томе није решење. Решење је у јачању Торлака и да ми сутра произведемо нашу антиковид вакцину. Ту ја видим могућност да ми будемо обезбеђени“, рекла је Даница.

Говорећи о гојазности деце министарка Грујичић је рекла да поред коцкарница у близини школе, треба забранити и продавање брзе хране. „Имамо процењено да преко 30 одсто наше деце има проблем са прекомерном тежином. Ради се о квалитету хране која им је доступна. Било би добро да можемо да обезбедимо достављање хране, као што се то ради болнице“, рекла је министарка.

Министарка се дотакла и мере забране пушења. „Пушачи имају годину дана да се припреме за нове мере, а младе саветујем да избегавају било какву врсту цигарета“, додаје.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept