Početna » ПУШАЧИМА СЕ КОД НАС БАШ ЦРНО ПИШЕ Ево где све ни с електронском цигаретом неће моћи да се крочи

ПУШАЧИМА СЕ КОД НАС БАШ ЦРНО ПИШЕ Ево где све ни с електронском цигаретом неће моћи да се крочи

Забрана пушења у затвореним просторима, као што су кафићи, ресторани, кафане и сви остали објекти затвореног типа, који нису били предвиђени 2010. године, када је Србија добила Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, очекује се да ускоро заживи у пракси.

од Паланка данас
0 Коментар

Министарка здравља Даница Грујичић наглашава да ће све исто важити и за електронске цигарете и да на министарству остаје да дефинише правилник за „отворен простор“.– Ако је локал са свих страна затворен пластиком, то није отворен простор. Морају постојати или отворени прозори или формулисање шта је то отворен простор, али то може и неким правилником, рекла је Грујичић.

Дувански дим је штетаннаглашава министаркаа циљ свега је заштита здравља становништва.

– Имате велики број младих људи који једноставно не могу ни да бораве у клубовима, нити се осећају добро после боравка у клубовима, у кафанама, у ресторанима зато што заиста не можете да дишете тамо од количине дима која постоји, каже министарка Грујичић.

Статистика јасно говори колико лоше никотин утиче на плућа:

– А да не говоримо о хроничним плућним болестима из којих касније може да се развије карцином. С друге стране, имате утицај на крвне судове пре свега доњих екстремитета, односно ногу. Имате утицај на коронарне крвне судове срца, рекла је Грујичић и додала:

– Сада сви говоре о томе: ‘Ево мој деда је пушио’, али он је мотао онај природни дуван. И мој прадеда је пушио, па не знам колико дуго је живео. Шта хоћу да кажем? То што имате појединачне примере како је неко дуго пушио, па живео дуго и тако даље, наравно да у свему томе одређену улогу игра и генетика, али генерално гледано то нам не треба – рекла је министарка.

Све исто важиће и за електронске цигарете.

– Ја знам да никога не можемо натерати да престане да пуши, иста ова правила важе и за електронске цигарете. Ништа оне нису мање опасне, према томе у затвореном простору да буде чист ваздух, а напољу ће и онако како хоћете ко хоће да седи са вама, рекла је министарка Грујичић гостујући на Прва ТВ.

Пушење ће према садашњој верзији Нацрта закона бити забрањено у:

* Ресторанима

* Кафанама

* Кафићима

* Свим објектима затвореног типа

* На аутобуским стајалиштима

* СтадионимаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept