ПУТОПИС НАТАША МИЉЕВИЋ: ПРЕПОДОБНИ АВВА ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ И ЊЕГОВ ДОМ

На Благовести се наврши 40 година како наш авва оде у жељено Царство, да се тамо моли за нас Србе са својим вољеним братом Николајем за којим плакаше на земљи тако горко.
На Благовести је и рођен.
Господ уреди да и овде бораве један уз другог, како и за живота земаљског у духу беше.
Ако једном само преслушате аввин говор о владики Николају, знаћете каква је његова љубав била. Потресна.Истинита.Српска.Христова.
Јесенас ме Господ постави милошћу својом да у Врању говорим и боравим у његовом родном дому. Сада сам дошла у овај други, вечни. И стојим овде, у радости празника, што таквог духовног дива, теолога и Христовог ратника, у најгоре време безбожја имасмо међу нама, сада у нетљеном телу на земљи, а духом тамо где и припада. Бди над Србима. Вечно.

Аввин говор „Где су Срби“ – део беседе на Светог Саву, 1966.г.

„Каква тмина! Каква помрчина! Где су Срби? Много је бивших Срба, а правих Срба, авај, како мало!

Омладина! Ко? Ко је води? Нема Светога Саве на Универзитету, нема духа његовог, нема Христа његовог. А кога има, ако Христа Бога нема, ако Светог Саве нема? Крст и на њему распет Свети Сава, и бруји његов тужан и сетан глас, његов глас који се чује од земље до неба: Господе, опрости им, јер не знају шта раде!

Оставише Тебе, једини смисао свих светова, оставише Тебе Који нам дајеш Вечни Живот, оставише Тебе Који нам дајеш Вечну Правду, и твоји потомци пођоше, за ким? За људима без Бога!

А шта човек може учинити без Бога у овоме свету? Можеш ли, траво, да порастеш без Бога? Можеш ли пшеницу своју, кукуруз свој, да однегујеш без Бога? Можеш ли теле да одгајиш без Бога? Може ли врабац над кућом да прхне без Бога? Може ли сунце да се носи над земљом без Бога? А ето, полудео је европски човек, полудела европска наука, полудели европски мудраци, хоће свет да уреде без Бога. И ето, уредили га! Видимо како уређују. Крв, ратови, несреће, буне, побуне. Нигде мира, нигде спокојства, све трчи, за ким, за чим? – за, авај, пропадљивим самоуживањима, страстима и сластима овога света.

О Господе, опрости нам јер, збиља, не знамо шта радимо!

На крсту распет Свети Сава, тужан и сетан. Монаштво му је дало све, монаштво га је учинило Светитељем, монаштво га је учинило Просветитељем. Света Гора и свети монаси васпитали су Светога Саву и дали му сва богатства неба. Дали му Вечну Истину, Вечну Правду, дали му Вечни Живот, и он га дао српском роду. Дао и Вечну Истину, и Вечну Правду, дао Истинског Бога и Господа Христа..“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/putopis-natasa-miljevic-prepodobni-avva-justin-celijski-i-njegov-dom/