петак, јун 21, 2024
Početna » РАДИТЕ 5 ГОДИНА, ДОБИЈЕТЕ ПЕНЗИЈУ Ово није бајка, ево шта су УСЛОВИ

РАДИТЕ 5 ГОДИНА, ДОБИЈЕТЕ ПЕНЗИЈУ Ово није бајка, ево шта су УСЛОВИ

Наше људе који су на раду у иностранству очекују одличне вести.

од Паланка данас
0 Коментар

Наиме, од 1. јуна на снагу су ступила нова правила за запошљавање у Немачкој, али то није све, има и добрих вести и за оне који за пензију раде у Аустрији, Шведској, Швајцарској.Добра вест за све њих је да Србија има споразуме са свима тим државама, те могу да примају инострану пензију и у нашој земљи.

Нова правила, позната као „карта шанси“ за тражење посла у Немачкој, ступила су на снагу 1. јуна и важе за раднике са најмање две године стручне обуке или универзитетском дипломом, а Немачка се на овај начин бори са мањком радне снаге.

Захваљујући “карти шанси”, на хиљаде грађана Србије моћи ће легално да оде у државу у којој већ ради огроман број људи из наше државе.

А они који у Немачкој буду радили пет година – имаће услов за инострану пензију.

Пет година рада па пензија

Наиме, свега пет година радног стажа у Немачкој довољно је како би се остварило право на пензију. Наравно, у том случају, пензија ће бити врло мала.

Примера ради, уколико је неко у Немачкој радио пет година за просечну плату од 2.600 евра, сваког месеца примаће око 180 евра.

Наравно, што је плата већа, већи су и доприноси за пензијско осигурање, а то у старости значи и већу пензију. Што се тиче минималне пензије, она у Немачкој није одређена законом, али према писању медија, стручњаци из “Немачког пензионог осигурања” рекли су крајем прошле године да је најмања пензија у овој земљи нешто мања од 600 евра.

Наравно, постоје и други услови за одлазак у пензију, а то је тренутно најмаје 65 година и 11 месеци живота, и за жене и за мушкарце, али се ова граница помера, па ће она до 2031. бити 67 година.

Аустријски пензионери раде као код нас

Доста Срба живи и ради у Аустрији, где се старосна граница за одлазак у пензију, такође, помера, да би до 2033. године и мушкарци и жене могли да се пензионишу са 65 година, с обзиром на то да жене сада престају да раде раније, са 60. Што се тиче година радног стажа, у Аустрији је услов минимално 15 година.

Када је реч о износу пензије, ни у Аустрији не постоји законски минимум, али она у просеку износи око 1.200 евра за самце, а 1.800 за оне осигуранике који живе са партнером.

За Швајцарску пензију се најмање ради

Ко тренутно ради у Швајцарској, али планира да се у будућности врати у Србију, има најмање разлога за бригу, с обзиром на то да је у овој земљи за пензију довољно свега годину дана радног стажа.

Поред рада, грађани Србије могу да остваре право на швајцарску пензију уколико је макар годину дана био осигуран преко супружника који је радио у овој држави, и то ако су у том периоду уплаћени доприноси барем дупло већи у односу на минимум.

Наравно, за пензионисање треба остварити услов од 65 година живота.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept