РАДОШЕВИЋ: У СРБИЈИ ПОВЕЋАН НИВО БЕЗБЕДНОСТИ ХРАНЕ

Србија истовремено са унапређењем примарне производње хране повећава њену безбедност, изјавио је државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић.

Он је на конференцији која је окупила представнике контролних тела, произвођаче, прерађиваче и оне који храну стављају у промет, нагласио да ресорно министарство и све надлежне институције интензивно раде на јачању система безбедности хране.

Радошевић је, поводом Светског дана безбедности хране који је обележило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са USAID-овим Пројектом сарадње за економски развој, рекао да је Србија крајем прошле године изменила Закон о безбедности хране, што је крупан корак ка интеграцији са ЕУ и њеним стандардима у тој области јер је прихваћена њена регулатива.

„Изменама и допунама Закона о безбедности хране унапређен је цео систем, а из њега измештена регулатива о генетски модификованим организмима, што ће бити уређено посебним законом“, рекао је Радошевић.

Додао је да се законом повећава одговорност свих учесника у ланцу производње и промета хране, а јасније је дефинисана надлежност Националне референтне лабораторије.

“Изменама закона јасно смо указали на поделе надлежности између Министарства пољопривреде и Министарства здравља и унапредили систем контроле у целом ланцу исхране. Подигли смо и појачали одговорност субјеката у безбедности хране”, поручио је Радошевић.

Подсетио је да је крајем 2018. акредитована лабораторија за испитивање квалитета млека у оквиру Дирекције за националне референтне лабораторије, а очекује се у наредном периоду успешан завршетак процеса акредитације и националне лабораторије за испитивање безбедности хране.

Лабораторија за испитивање квалитета млека омогућила је, према његовим речима, да се прати квалитет и обезбеди фер цена за произвођаче.

Истакао је да је тај Закон омогућио и да се донесе низ правилника којима се регулише неопходна хигијена и начин декларисања робе.

Измене закона су, како је навео, створиле правни основ да министарства пољопривреде и здравља усвоје више правилника из области хигијене хране и начина декларисања хране и воде за пиће.

Заменица директора USAID Пројекта сарадње за економски развој Драгана Станојевић рекла је да о безбедности хране, осим државе треба да брину и стручњаци.

„За унапређење безбедности хране поред стручности инспектори морају да имају капацитет па ме радује да је дозвољено запошљавање још инспектора“, рекла је Станојевић.

Циљ Светског дана безбедности хране, који су прошлог децембра установиле УН на иницијативу ФАО и Светске здравствене организације, јесте подизање свести о тој теми и спровођење акција за унапређење безбедности хране на глобалном нивоу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/radosevic-u-srbiji-povecan-nivo-bezbednosti-hrane/

2 comments

    • Куку и Леле on 25/06/2019 at 14:31

    Добар штос

    • N.N. on 25/06/2019 at 13:15

    Hahaha smešno. Pa ovaj je najveći švercer stoke u kraju, a priča o nečemu.

Komentari su onemogućeni.