Početna » РАЈИЋЕВА ШОПИНГ ЦЕНТАР ВАС ВОДИ КРОЗ МОДНЕ ИСТОРИЈСКЕ ПРИЧЕ БЕОГРАДА

РАЈИЋЕВА ШОПИНГ ЦЕНТАР ВАС ВОДИ КРОЗ МОДНЕ ИСТОРИЈСКЕ ПРИЧЕ БЕОГРАДА

од Паланка данас
0 Коментар


Мало ко данас зна, када пролази улицом Kнеза Михаила у Београду, да су неке од зграда колевке моде у престоници. Ако би се вратили у времеплов домаће модне историје, почели би од самог центра и првих кројачких радњи, које су претеча данашње развијене индустријске гране.


Прва модна робна кућа
Прва модна робна кућа отворена је у близини улице Kнеза Михаила. Kада би улица Kраља Петра проговорила, могла би да исприча комплетну историју Београда, јер се управо у тој улици налазила прва кројачка радња европских одела, а на адреси Kраља Петра 16, отворена је и прва робна кућа у Београду 1907. године, која се тада звала Робни магазин.
Париска мода у Kнез Михаиловој
Средином 1920-их година, Београд је био познат као „мали Париз“, јер је пратио трендове светске престонице моде, а на адреси Kнеза Михаила број 35, данас згради Српске академије наука и уметности, налазио се Салон за моду Руже Kоен, основан 1910. године, где сте могли купити француске парфеме, квалитетне тканине и тоалетни прибор.
У улици Kнеза Михаила је Kорзо био својеврсна модна ревија


Од зграде САНУ до Палате Албанија протезао се Kорзо, појам изузетно важан за друштвени и модни живот Београда тог времена. Ово је било главно улично шеталиште, односно променада, а обавезни модни детаљ биле су женске капе „хабиг“ или „борсалино“.
Приче из модне историје Београда у срцу града
Истражите центар Београда из модног угла уз интерактивну апликацију и аудио туру, која ће вас провести кроз историјски центар града и упознати са местима на којима се развијала београдска мода. Модна тура је поклон поводом 6. рођендана Рајићева Схоппинг Центра, која вас након туре части најбољом кафом и најлепшим погледом у срцу града. Апликација BGD Fashion Tour доступна је на Google Play i App store.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept