РАСТ ПЕНЗИЈА БИЋЕ ДВОЦИФРЕН, НАДОГРАДИТИ ШВАЈЦАРСКУ ФОРМУЛУ

Повећање пензија у јануару ће, на основу садашњих пројекција и услађивања према швајцарској формули, износити више од 10 процената, изјавио је данас за Танјуг члан Фискалног савета Никола Алтипармаков и додао да би ту формулу требало надоградити како би пензије могле боље да прате привредна и инфлациона кретања.

Алтипармаков каже да би пондер зарада у швајцарској формули, који сада износи 50 одсто, могао да се повећа на 60 или 65 процената, а пондер инфлације смањи на 40 ли 35 одсто, али и да би требало размотрити да се због инфлације раст пензија усклађује два пута годишње.

Додаје да због усклађивања пензија према швајцарској формули једном годишње пензионери добијају повећање са кашњењем од око пола године.

Швајцарска формула је уведена од 2020. и првобитно је било предвиђено усклађивање раста пензија два пута годишње, али се прешло на једногодишње, пошто се инфлација веома мало мењала.

Иначе, швајцарска формула предвиђа повећање пензија на основу раста цена и просечних зарада: 50 одсто у односу на инфлацију и 50 одсто у односу на раст зарада.

Како је рекао Алтипармаков, тачан износ повећања пензија знаће се тек у септембру када буду познати сви подаци о кретању цена и зарада у привреди, али ће свакако бити двоцифрен.

„То да ће пензије порасти у јануару више од 10 процената је за сада само пројекција на основу садашњих трендова, али прилично чврста пројекција“, додаје Алтипармаков.

Напоменуо је да је почетком 2022. међугодишњи раст зарада у привреди био око 13 процената, али да треба видети како ће се до септембра кретати цене и зараде.

На питање да ли би ММФ подржао измену швајцарске формуле, Алтипармаков је рекао да то не може да коментарише, али да ће та професионална и кредибилна институција имати став и по том питању због могућност и потребе за надоградњом швајцарске формуле, када Мисија ММФ-а буде поново дошла у Србију у септембру или октобру и радила техничке анализе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rast-penzija-bice-dvocifren-nadograditi-svajcarsku-formulu/