Početna » РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ: Огласио се “Батут” – Зараза се проширила и изван граница Србије

РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ: Огласио се „Батут“ – Зараза се проширила и изван граница Србије

УМЕСТО да јењавају, мале богиње се и даље шире Србијом. Сада смо и званично прешли троцифрен број оболелих, те је од почетка године, према последњим подацима, регистровано 106 случајева малих богиња у нашој земљи. Зараза се из Србије проширила и на Републику Српску.

од Паланка данас
0 Коментар

Мале богиње су, према најновијем извештају Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, за седам дана (од 19. до 26. маја) дијагностиковане код још седам особа. То је у односу на две седмице раније (од 12. до 19. маја) благи пад броја оболелих, будући да је тада за недељу дана регистровано 11 нових случајева.Међутим, не треба заборавити да је у нашој земљи , за мање од шест месеци ове године, већ забележено дупло више случајева малих богиња него у целој 2023. години! Наиме, претходне године регистровано је укупно 50 случајева морбила у Србији, а од почетка 2024. (закључно са недељом, 26. мајем) чак 106 оболелих од малих богиња.

Половина нових случајева у Београду

По броју оболелих и даље предњачи Београд са 68 дијагностикованих случајева. То је у односу на претходну седмицу извештавања четири нова случаја морбила, а што је више од половине укупног броја нових случаја у претходној недељи.

Међу оболелима је 21 дете млађе од шест година, од којих је 18 било невакцинисано, 17 невакцинисаних особа узраста од 6 до 25 година, шест потпуно вакцинисаних особа узраста од 14 до 28 година, као и 25 особа старијих од 35 година непознатог вакциналног статуса.

Компликација у виду упале плућа била је присутна код петоро оболелих.

Заражено и дете у РС

Поред тога, морбиле су потврђени и код једног детета са територије Републике Српске, наводи Институт „Батут“.

Један нови случај прошле недеље регистрован је и у Новом Саду, те су у овом граду до сада потврђена четири случаја морбила. Оболеле особе су старије од 30 година, и углавном су непознатог вакциналног статуса.

У Нишу је досад регистровано девет случајева оболевања од морбила код седморо невакцинисане деце узраста од 15 месеци до четири године и две одрасле особе старије од 45 година непознатог вакциналног статуса.

Подсетимо, на нивоу целог Београда епидемија малих богиња је пријављена 22. фебруара, а потом је пријављена и локална епидемија у насељу Падинска скела на Палилули.

Након Београда, свако мало се пријављују породичне или епидемије на нивоу градова и општина у Србији. Једна од последњих епидемија малих богиња пријављена је 7. маја у Новом Пазару, када су регистрована три случаја морбила код троје невакцинисане деце узраста од 15 месеци до четири године.

Пре Новог Пазара, епидемија је регистрована у Нишу. Најпре породична, а затим у једној предшколској установи.

Епидемија је 18. априла пријављена и у Јужнобанатском округу, након што је заражено више особа у Панчеву, Ковину и Ковачици, а пре тога, 2. априла и породичина епидемија у Мионици где су забележена два случаја.

Морбиле у овој сезони нису заобишле ни Ваљево, Нови Сад, Стару Пазову, Бор и Врање.

(Блиц)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept