Početna » РАСТУ РАТЕ KРЕДИТА И СВИ СЕ ПИТАЈУ ДОKЛЕ ВИШЕ: Стручњаци прогнозирају ПРЕОKРЕТ, ево шта чека задужене на лето!

РАСТУ РАТЕ KРЕДИТА И СВИ СЕ ПИТАЈУ ДОKЛЕ ВИШЕ: Стручњаци прогнозирају ПРЕОKРЕТ, ево шта чека задужене на лето!

Поново је вредност еурибора у порасту

Грађани који имају дугорочне кредите са променљивом каматном стопом која укључује тромесечни еурибор (3М) почетком априла добили су обавештења од својих банака о новом износу месечних обавеза. Наиме, вредност еурибора од 31. марта користи се у обрачуну камате за априлску, мајску и јунску рату кредита, а то је – 3,038 одсто. У поређењу са претходним кварталом, односно каматом која је важила на дан 31. децембра 2022. године, реч је о значајном расту од скоро целог процента.Kонкретно, тромесечни еурибор је последњег радног дана прошле године вредео 2,132 одсто, а свој раст наставио је и током априла, па је пред Ускршњи викенд стигао до вредности од 3,175 одсто. У преводу – ако вам камата на кредит износи три одсто плус 3М еурибор, она је са 5,132 одсто у јануару скочила на 6,038 одсто крајем марта, преноси Бизнис.рс.

Што се тиче шестомесечног еурибора (6М), чија се вредност за кориснике кредита обрачунава два пута годишње – крајем јуна и крајем децембра – она је 14. априла премашила нову границу од 3,5 одсто. Износила је тачно 3,51 процента.

Економисти и аналитичари сматрају да ће Европска централна банка (ЕЦБ) највероватније наставити да повећава кључне каматне стопе бар до средине ове године, што ће утицати и на додатно поскупљење кредита, односно раст месечних рата, јер ће донети скок камате по којој група европских банака једна другој позајмљују новац – еурибора (Еуро Интербанк Офферед Рате).You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept