RATTLE AND HUM – U2

Pre neki dan, vraćajući se s posla kući s koleginicom, koja obično vozi u tišini, prijatno me je iznenadila pustivši mp3 sa albuma Rattle and Hum Irske grupe U2. Davno nisam čuo navedeni album, iako odavno imam isti, naravno na vinilu. Numere mi vraćaju sećanja i na dokumentarni film o njima.

A sve je počelo davne 1987. godine kada se pojavio njihov peti album The Joshua Tree, briljantan album sa par vanvremenskih songova, uljučujući i prelepu S tobom ili bez tebe. Tu moram podsetiti i na Ulice koje nemaju ime, te naravno i na I still havent found what Im looking for. Ne znam da li je Bono, frontmen navedene grupe, konačno našao ono što je i tražio, ali je činjenica da Joshua i dan danas traje, moćan i rapidno glasan album, svakako je „grizao“ ispred svog vremena.

No, ovo je mali zapis o albumu koji dolazi posle njega. Rattle and Hum je preteča svih dešavanja koja slede. Bilo je i ranije i zveckanja i šumova, ali je te 1988. godine bila tiha najava svih potresa koji će za par godina zahvatiti, pre svega Evropu, naravno i nas kao večite koletarce u epizodnim ulogama velikih dešavanja.
Inače, sve muzičke izvodjače delim isključivo na dobre i loše, odnosno izvrsne i one koji su igrom slučaja zalutali sa nekom pesmicom laganog sadržaja u teške vode rocknrol krajeva.

Specifičnost U2 je što su isti sa Irskih područja, što su, a to se i po drugim pesmama vidi, ne samo po Krvavoj nedelji, osetili crni flor na očima bezumlja gradjanskih sukoba, te stalnoj borbi i teških sukoba čoveka sa čovekom, ali i samim sobom. Traženje je beskonačno, lutanje je večito, mahnitost je urodjena, a samo mir je uvek krhak, prividan, dok su sve pobede ili porazi samo vidjenja kroz zenice poraženih ili pobednika. Nema slavljeničkog uzdignuća bez prethodnih poraza.

Zbog toga je U2 vanserijski bend sa izuzetnim pristupom muzičkog i tekstualnog ophodjenja u teškim sukobima ljudskog opstanka na planeti. O političkim opredeljenjima ne bih ovaj put. Album otvara Helter skelter, song sa čuvenog Belog albuma Bitlsa. Naravno na način na koji svira U2, glasno, beskompromisno, sa porukom. Od dna do vrha je hod, ali ne po toboganu, već po spiralnom zamajcu života. Tu je i Želja u kojoj je opevana gitara pod svetlima velikog grada. Sa jačim svetlima i želja (čežnja) raste.. Izmedju ostalih, slede numere Ponos ( U ime ljubavi), odnosno Pride (in the name of love), Angel of Harlem, te moćna Kad ljubav stigne u grad ( When love comes to town) sa B.B.Kingom. Album zatvara zanosna All I Want is You (Sve što želim si Ti).

Rattle and Hum je preživeo i nadživeo vreme svog izdanja. Bio je pokazivač pravaca svih dostignuća tadašnjeg savremenog sveta, uputa za slom aparhejda, rušenje zidova izmedju naroda, ali i stvaranja novih zidina i novih okova, reskih mirisa i oporih tragova zveri na ljudskom putu ka bestijalnosti i otvaranju novih sloboda malog i nepoznatog čoveka. Bono, Ejdž, Lari i Adam, tada još uvek mlada i ambiciozna družina, zasvetlili su i na istoimenom filmu.

Kažu da je album Rattle and Hum prodat u preko 14 miliona primeraka. Ne, to nije bio samo zapis sa tadašnje turneje po vodećim američkim gradovima dok su promovisali album Joshua Tree, već jedan sažetak smiraja osamdesetih godina prošlog stoleća, popucali rubovi na krajevima planete i novog nadolazećeg panameričkog kompanijskog kapitala.

Nema granica, nema prepreka, samo reči, obećanja i reka novca ka njihovim skrivenim računima. Kako kaže Bono u pesmi Srebro i zlato (Silver and Gold), ako želite izlaz – srebro i zlato. Prosto, sve se plaća. Crno ili belo, koga je briga kada je moć novca u pitanju. Zahvaljujem koleginici koja me je igrom slučaja vratila u kraj osamdesetih 20. veka podsetivši me na jedan sjajan album u suton jednog srećnog odlazećeg vremena. Rattle and Hum je i otišao sa njim. Bespovratno…Tiho zveckajući…

                                                                                                  Miodrag Marković

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rattle-and-hum-u2/