РАЗГОВОР СА АЛЕКСАНДРОМ ГАВРИЛОВИЋ, ЕДУКАТОРКОМ ОРГАНИЗАЦИЈЕ „ЛАБРИС“

Једна од брана која се намеће способности жена да у потпуности користе своја људска права јесте феномен „прогона лезбејки“ и „прогона на темељу сексуалности”.Такви прогони су средство којим се не дискредитују само појединке и групе са којима оне раде, него и њихове политичке визије и циљеви. Бранитељке женских људских права, као и многи други, изложене су посебном ризику од тога да постану мете прогона, на шта у бројним инстанцама не утиче само природа посла који обављају, него и начин на који се схватају њихове личности.

У Србији је истополна сексуална оријентација декриминализована 1990. године. Данас у Србији се права ЛГБТ особа штите Уставом Републике Србије, Законом о радиодифузији, Законом о јавном информисању, Законом о раду, Законом о виском образовању, Законом о забрани дискриминације, Законом о младима, Законом о здравственом осигурању и Кривичним закоником. Стратегија превенције и заштите од дискриминације као један од основних циљева наводи борбу против дискриминације која се заснивана сексуалној оријентацији. Због наглашене патријархалне матрице, уређени законски оквир у Србији у већини случајева остаје непрепознат, а насиље и дискриминација према ЛГБТ популацији сматрају се нормалним и уобичајеним.

Александра Гавриловић која води програм едукације организације Лабрис, говорила нам је о проблемима који и даље највише тиште припаднике ЛГБТ популације у Србији .

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/razgovor-sa-aeksandrom-gavrilovic-edukatorkom-organizacije-labris/