РАЗМАТРА СЕ ДА НАСТАВА ОД 1. СЕПТЕМБРА БУДЕ ОНЛАЈН

Републички кризни штаб за сузбијање ковида-19 требало би наредних дана да разматра могућност да од септембра ђаци, уместо у школске клупе, поново седну пред екране телевизора и рачунара, односно да настава буде организована онлајн.
Министар просвете Младен Шарчевић наводи да са својим тимом увелико дискутује о могућем увођењу онлајн наставе од 1. септембра, пише „Политика“.
Било би, како оцењује, поштено да Министарство просвете потпуно спреми и ту опцију, јер има добру платформу и услове да поново покрене часове од куће. Шарчевић наводи да то још увек није била тема на седницама Кризног штаба, али указује на то да ће током јула покренути разговор о онлајн настави на почетку нове школске године.

„Већ имам разрађене планове за старије основце, средњошколце и студенте, са њима неће бити проблема. Могли бисмо да им уведемо комбиновани наставни режим у оквиру ког би део градива учили од куће, док би само повремено, подељени у групе, долазили у образовне установе. Ђаци од првог до четвртог разреда су већи проблем, јер не могу сами да буду код куће и за њих морамо до 1. септембра да спремимо више наставних сценарија. Наш онлајн наставни систем поредим са немачким и словеначким моделом и мислим да смо се добро прилагодили на овај нови начин рада“, поручује министар за „Политику“.

“Уколико вирус буде присутан, али пандемија јењава, спремамо се за комбиновани модел. То практично значи да би ђаци имали онлајн наставу, али и сваку другу недељу долазили у школу, како би радили вежбе, додатне консултације, одговарали. Практично проводили наставну недељу на коју су иначе навикли”, каже министар просвете.

Министар објашњава да би то, у пракси, значило да су једне недеље у школи, рецимо, први и трећи разред средње школе, а наредних седам дана други и четврти. Уз поштовање свим превентивних мера, наравно.

“Организација наставе, па и комбиновање није проблем за старије основце, средњошколце и факултетлије. Посебна пажња је усмерена на најмлађе ђаке, односно на оне од првог до четвртог разреда основне школе, који не могу да буду сами код куће”, истиче министар и открива да се тренутно ради анализа за колико најмлађих би морала да се организује настава по школама.

“Колико деце има оба родитеља који раде, да ли су и које компаније спремне да једног родитеља пусте да ради од куће, колико школа ради у једној смени… са свим овим прецизним подацима имаћемо пресек у Србији колико деце не могу да буду сами код куће и да сагледамо капацитете школских установа у којима је највише те деце. Па уколико буде требало, порадићемо на просторијама како би се добио релаксиран простор за наставу и учење, а у складу са епидемиолошким захтевима”, каже Шарчевић.

Лекције за онлајн наставу за нову школску годину већ се снимају и оне ће служити оним ђацима који оправдано изостају из школе или у случају да се због епидемије вируса корона школе поново пребаце у онлајн режим рада.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/razmatra-se-da-nastava-od-1-septembra-bude-onlajn/

3 comments

  • Kiki on 03/07/2020 at 16:46

  Da l’ su Tarabići, il’ su Nostradamusi, pa znaju već sad šta će u septembru biti…..nisu tu čista posla, kako god okreneš…

  • @ljiljana on 03/07/2020 at 02:25

  Da li se neko ikada zapitao šta će raditi đaci koji imaju samo jednog živog roditelja, pri tome jedan od 1.sepzembra kreće u 8.razred, a drugi učenik u 6.,kao i to da su deca sva hendikepirana završila prethodnu školsku godinu, nastavnici koji i na redovnoj nastavi minimalno posvećuju pažnju na to da decu nauče nešto???? Ne može tako ministre!!!

   • @Ana on 03/07/2020 at 10:34

   Slažem se. Ja sam završila 2.godinu gimnazije i mogu da kažem da ništa naučila nisam. Na testovima se prepisivalo, mnogi profesori nisu predavali ništa, a na kraju se desilo da su mnogi dobili veće ocene nego što zaslužuju svojim znanjem. Mislim da sada treba da se što brže pozabave suzbijanjem virusa kako bismo išli normalno u školu. Lično meni, a siguran sam i svim drugim đacima je naporno i iscrpljuje da provode sate za računarima umesto u školi. Ja lično ne želim da u 3.godinu krenem online. Želim da ponesem što više znanja iz gimnazije, kako bih lakše završila fakultet. Mislim da nikome ništa online nastava nije dobro donela.

Komentari su onemogućeni.