РАЗМАТРА СЕ МОДЕЛ КОМБИНОВАНЕ НАСТАВЕ ЗА ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је данас за Танјуг да се ових дана наставља снимање часова за онлајн наставу, у случају да корона вирус буде присутан на почетку нове школске године.

Он је рекао да би модел комбиноване наставе који се разматра за почетак наредне школске године подразумевао да ученици једне недеље иду у школу, а наредне да прате онлајн наставу. Због тога се, каже Шарчевић, тренутно утврђују капацитети основних и средњих школа, као и високих школа и факултета.

– Такав је приступ у Немачкој и Словенији, јер се претпоставља да вирус неће бити јак на почетку јесени, али ми то не знамо. Зато настављамо да снимамо наставу, а тимови школских управа у четвртак су у Сомбору – рекао је Шарчевић новинарима у Београду.

Министар је поновио да такав модел наставе није проблем за старије основце, средњошколце и студенте, али је скренуо пажњу да ученици нижих разреда по закону не смеју да остају сами код куће.

Министар је казао да се настава у једној смени тренутно изводи у 204 основне школе и да ће бити уведена у још 262 школе.

На питање зашто се, ако је циљ да је мање деце у школама, законом не уреди да одељења имају највише до 15 ученика и запосли више наставника у основним школама, Шарчевић је казао да постоје педагошки стандарди и да нигде у свету не постоје одељења са тим бројем ученика, ”осим где је нужда”.

– Да би тако нешто спровели треба имати довољно новца да се запосли већи број наставника, а ми их немамо довољно за многе предмете. Сем тога, треба имати и простор за то – казао је министар.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/razmatra-se-model-kombinovane-nastave-za-pocetak-skolske-godine/