четвртак, јун 20, 2024
Početna » РЕГИСТРОВАНА ГАЗДИНСТВА ОСЛОБОЂЕНА НАКНАДЕ ЗА ОДВОДЊАВАЊЕ У 2024. ГОДИНИ

РЕГИСТРОВАНА ГАЗДИНСТВА ОСЛОБОЂЕНА НАКНАДЕ ЗА ОДВОДЊАВАЊЕ У 2024. ГОДИНИ

од Паланка данас
0 Коментар

Јавно водопривредно предузеће (ЈВП) „Воде Војводине“ саопштило је да је започело слање решења за накнаду за одводњавање за 2023. и 2024. годину за физичка лица. Према њиховим речима, решења се најпре достављају обвезницима који имају регистрован налог на порталу еУправе.Достава штампаних решења путем ЈП „Пошта Србије“ биће реализована у наредном периоду. Сва решења су креирана на основу података достављених од стране Републичког геодетског завода (РГЗ), Министарства пољопривреде, Управе за аграрна плаћања, Сектора пољопривредне инспекције и Управе за ветерину.

Решења су издата у складу са изменама Закона о накнадама за коришћење јавних добара, усвојеним на седници Народне скупштине Републике Србије. Ове измене предвиђају да од 1. јануара 2024. године, физичка лица и предузетници – власници, односно корисници земљишта уписаног у регистар пољопривредних газдинстава неће бити у обавези да плаћају накнаду за одводњавање.

За ову категорију обвезника, накнада за 2023. годину биће умањена за 50 процената. Предузеће је такође најавило да ће свим обвезницима који су платили више него што је потребно, а који немају доспелих дуговања из претходног периода, бити издата потврда о преплаћеним средствима на њихов писани захтев. Са овом потврдом обвезници ће моћи да се обрате Пореској управи према седишту или пребивалишту уплатиоца, која ће исплатити вишак уплаћеног новца.

Ова измена, односно укидање накнаде за одводњавање, део је мајског споразума постигнутог између Владе Србије и пољопривредника, након њихових прошлогодишњих протеста. Пољопривредници су тада, између осталог, захтевали и потпуно обустављање плаћања таксе за одводњавање за текућу годину.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept