РЕСТАУРАЦИЈА И ЗАШТИТА СПОМЕНИКА У ПАРКУ КОД МУЗЕЈА

У протекле три недеље стручњаци Централног института за конзервацију започели су радове на рестаурацији и заштити споменика у лапидаријуму који се већ више од педесет година чувају у парку код Народног музеја у Смедеревској Паланци.

У овом тренутку ради се на два најстарија споменика из 1727. године.

Оно што смо сазнали од запослених у музеју, да је један од ових споменика (онај већи први са десне стране од музеја) подигла мајка свом сину који је страдао од руке њеног другог сина тј. свог брата. Па кад пролазите поред ових камених споменика, обратите пажњу шта пише на њима, прича која се крије иза сваког од њих је сигурно занимљива.

ФОТО: С.Р.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/restauracija-i-zastita-spomenika-u-parku-kod-muzeja/

4 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Саша on 03/10/2020 at 10:00

  Споменик из 1727. године! Право правцато историјско благо у центру града. И онда имамо ситуацију када је вашар или петнаести у месецу и гужва, да несавесни грађани аутомобилима паркирају тик до тих споменима. Ми дефинитивно не умемо да се старамо о нашим споменицима културе.

 1. Da li vi stvarno mislite da ljudi dozvoljavaju svojim ljubimcima da uriniraju po njima? Mozda se i nadje neki izrod, ali pre bih rekao da je to delo jedno 50+ lutalica kojih ima na svakih 20 metara u krugu od 2 kvadratnih km

  • Maja on 02/10/2020 at 21:39

  Dakle, kad setate kerove ne budite bezobrazni i ne dozvoljavajte im da uriniraju po spomenicima pobogu..

  • Sale on 01/10/2020 at 14:42

  Lepo bravo

Komentari su onemogućeni.