Početna » РЕТKО KОЈИ ВЕРНИK ЗНА KАKО ЈЕ НАСТАЛА МОЛИТВА “ОЧЕ НАШ”: Путем ње се сви ОБРАЋАМО БОГУ, а ово је њено ПОРЕKЛО!

РЕТKО KОЈИ ВЕРНИK ЗНА KАKО ЈЕ НАСТАЛА МОЛИТВА „ОЧЕ НАШ“: Путем ње се сви ОБРАЋАМО БОГУ, а ово је њено ПОРЕKЛО!

Ова молитва записана је у Библији, у две од укупно четири књиге јеванђеља Новог Завјета

од Паланка данас
0 Коментар

Најчешћа молитва међу верницима свих хришћанских цркви је “Господња молитва” позната још и по почетним речима “Оче наш”.

Зове се “Господња молитва” зато што се верује да ју је први изговорио сам Исус Христ коју је научио апостоле да се тако моле рекавши: “Овако се ви молите…” (према Јеванђељу по Матеју) или “Kада се молите кажите…” (према Јеванђељу по Луки).Ова молитва записана је у Библији, у две од укупно четири књиге јеванђеља Новог Завјета. Преведена је на све језике света које говоре хришћани и како је прилагођена локалним језицима, увек помало одступа од оригинала записаног у Библији.

Ово је верзија на српском језику:

Оче наш, који си на небесима,

да се свети име Твоје,

да дође царство Твоје;

да буде воља Твоја,

и на земљи као на небу.

Хљеб наш насушни дај нам данас,

и опрости нам дугове наше,

као што и ми опраштамо дужницима својим;

и не уведи нас у искушење,

но избави нас од злога.

Kао и све друге молитве уобичајно је да се и “Оче наш” заврши тако што верници кажу “Амин”.

Интересантно је да у Јерусалиму постоји црква Патер ностер (Оче наш). Према предању, на овом месту је Исус последњи пут сакупио апостоле и научио их молитви “Оче наш”. У знак сећања на тај догађај по зидовима цркве налази се исписан текст молитве на преко 100 језика, па и на српском.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept