РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА „ВЕШТИНЕ ЗА ПОСЛОВЕ“

Са циљем да се представе резултати пројекта „Вештине за послове“ у среду, 18. августа одржана је Завршна конференција, коју је преко 60 учесника пратило онлине преко платформе Зоом и Фацебоок страна партнера, као и на 3 локације уживо у мањим групама.

Пројекат „Вештине за послове – Унапређивање прилика за запошљавање и социјалну инклузију маргинализованих група кроз побољшање пословног окружења у Источној Србији“ финансирала је Kраљевина Норвешка кроз пројекат „Норвешка за вас – Србија“, а имплементирала Регионална развојна агенција „Браничево-Подунавље“ у партнерству са Регионалном агенцијом за развој Источне Србије – РАРИС.

Пројекат је током протеклих 11 месеци пружио подршку локалним бизнисима који послују у туризму и повезаним секторима, незапосленим младима, женама, руралном становништву и представницима других осетљивих група, као и одабраним локалним самоуправама са територије Борског, Зајечарског, Браничевског и Подунавског округа.

У складу са циљевима Пројекта остварени су следећи резултати:

1. Унапређена је конкурентност и одрживост 26 локалних предузећа у туризму и повезаним секторима:

26 бизниса је учествовало у практичним обукама из области: дигитални маркетинг, сајамски наступ и добра управа и економска инклузија
7 бизниса је искористило укупно 175 часова стручне менторске подршке
За 24 бизниса израђени су сетови промотивног материјала на српском и румунском језику
За 24 бизниса спроведена је дигитална промотивна кампања путем друштвених мрежа, Yоутубе-а и Гоогле огласа, коју је видело мин. 400.000 особа у Србији и Румунији
24 бизниса су промовисана су путем мејла код преко 700 потенцијалних пословних партнера у Србији и Румунији

2. Унапређена је запошљивост 109 незапослених младих, жена и припадника других осетљивих група, од којих је 13 већ нашло запослење:

96 незапослених успешно је завршило професионалне обуке из области: дигитални маркетинг, масер, помоћни кувар, маникир и педикир
68 незапослених је успешно завршило лиценциране обуке за почетнике у пословању
59 незапослених је учествовало у у радионицама на тему пословања у туризму

3. Унапређење пословног окружења у општинама Голубац, Велико Градиште, Неготин, Kњажевац:

У сарадњи са тимовима локалних самоуправа, спроведена је анализа и предложена су унапређења локалних политика у области подршке пословању и запошљавању
Израђена је брошура Боље локалне политике за више послова и успешније бизнисе

У целини, Пројекат је оцењен као веома успешан, упркос околностима узрокованим епидемијом КОВИД-19, које су значајно отежале његову имплементацију. Учесници професионалних обука су исказали своје задовољство практичним, интерактивним приступом учењу и савладавању нових вештина, док су локални бизниси највећим делом из сектора туризма и угоститељства, посебно истакли значај подршке пружене кроз израду сетова промотивног материјала и дигиталну кампању, која је допринела њиховом успешнијем пословању.

Партнерске организације ће свака на својој територији, наставити да пружају подршку бизнисима, локалним самоуправама и незапосленима, кроз нове пројекте и иницијативе, као и кроз своје редовне услуге едукација, менторинга, пружања информација везано за расположиве изворе финансирања и др.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rezultati-projekta-vestine-za-poslove/