РЕЗУЛТАТИ СА ТАКМИЧЕЊА СЕ ПОНОВО БОДУЈУ ЗА СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ

Пробни завршни испит биће организован 7. и 8. априла, а садашњи осмаци малу матуре ће полагати 14, 15. и 16. јуна, потврдила је Весна Недељковић, помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање.

Збирке задатака за припрему за малу матуру су у штампи и требало би да се појаве у књижарама после 15. јануара.

Највећа новина у предстојећем упису у средње школе јесте поновно бодовање такмичења, које ће ђацима доносити додатне поене, преко оних које “зараде” на завршном, односно пријемном испиту (за специјализоване школе) и бодова по основну успеха из основне школе. Подсетимо, бодовање такмичења укинуо је прошле школске године бивши министар Срђан Вербић, а његов наследник Младен Шарчевић најавио је да ће ту одлуку променити, као и да ће се осим верификованих такмичења у организацији стручних друштава убудуће вредновати и она која организује Центар за таленте.

– Министарство ће ове школске године вратити вредновање такмичења при упису и рангирању ученика у средње стручне школе и гимназије, имајући у виду да је потребно мотивисати и наградити ђаке који се додатно ангажују учествујући и освајајући награде на такмичењима. Сам начин бодовања биће познат до краја јануара када ће радна група упутити предлог министру који доноси Правилник о упису – каже Весна Недељковић.

Она додаје да Министарство просвете неће мењати однос броја поена потребан за упис у средње школе за ову школску годину, па ће успех од шестог до осмог разреда “вући” максимално 70 бодова, а завршни испит 30.

Међутим, тај однос ће највероватније бити промењен већ за наредну школску годину, уколико на челу Министарства просвете остане садашња гарнитура. Идеја је да се врати старо решење да успех из основне школе носи највише 60 поена, а завршни испит 40. Таква одлука због временског теснаца није могла бити донета за ову школску годину, с обзиром да је Младен Шарчевић средином августа именован за министра, а просветна власт није желела да мења услове уписа након што је почела школска година. Превелики број вуковаца, као и масовно поклањање оцена у основним школама, о чему сведоче и бројна истраживања и школска пракса, разлози су због којих садашње руководство Министарства размишља о враћању на старо решење.

Ове године доња граница за упис четворогодишњих образовних профила остаје 50 бодова, а све школске управе су обавезне да предвиде довољан број места у трогодишњим занимањима.

На предстојећем завршном испиту у тестовима ће бити повећан број такозваних отворених задатака, у којима ће се од ученика тражити да допишу одговор. То се посебно односи на комбиновани тест. Весна Недељковић објашњава да ће то омогућити да ђаци покажу право знање, али и да ће се смањити преписивање.

– Колико год била строга контрола, деца увек нађу начине да се договоре ако имате питања у којима се тражи да заокруже тачан одговор. Наша намера је да се на завршном испиту повећа број задатака којима се испитују функционална знања. Правити такав тест у садашњим околностима, када начин рада у нашим школама фаворизује репродуктивна знања, није могуће, нити фер према ученицима. Од наредне школске године планирамо измене наставног плана и програма за пети разред основне школе, које ће се сукцесивно уводити и у наредне разреде, што је основа да се у будућности креирају и другачија питања на тестовима завршног испита – каже Недељковићева.

Данас

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rezultati-sa-takmicenja-se-ponovo-boduju-za-srednje-strucne-skole/