НА ПОРТАЛУ еУПРАВЕ ОБАВЕШТЕЊЕ О ПЦР ТЕСТУ

Реч је о порталу који ће почети са радом око 15 часова, а директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михајло Јовановић објаснио је како ће систем функционисати.

Јовановић за РТС каже да на порталу електронске управе на адреси euprava.gov.rs данас пуштају нову услугу – то је услуга нотификације да је некоме готов пи-си-ар тест.

„Врло једноставно, у три корака, грађани уношењем свог ЈМБГ броја, уношењем имејл адресе на коју желе да добију нотификацију или опционо СМС-а, односно броја телефона, пријављују се за ту нотификацију“, наводи Јовановић.

Оног тренутка када буде готов њихов пи-си-ар тест добиће имејл или СМС поруку, додао је Јовановић.

Нагласио је да је услуга бесплатна, као и да су подаци заштићени и у тим порукама нема података о грађанима, нити те поруке носе информацију да ли је тест позитиван или негативан, већ ће се у порукама сугерисати грађанима да ако желе да виде резултат свог теста оду на портал е-Здравље где када се улогују могу да виде своје комплетне резултете.

Указао је да је сам портал е-Управе прилагођен мобилним телефонима и да очекују да ће највећи број грађана приступити порталу управо преко телефона.

Неке европске земље су направиле мобилну апликацију за праћење коронавируса, а Јовановић каже да Србија размишља о томе.

„Различити тимови министарства и канцеларија раде на томе и сигуран сам врло брзо ћемо изаћи са правим предлогом који је услађен са нашом законском регулативом“, закључио је Јовановић.

Илустарција: Pixabay

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rezultati-testiranja-na-koronu-bice-dostupni-preko-aplikacije/