Početna » РФЗО ОБЕЗБЕЂУЈЕ БЕСПЛАТНО ПУТНО ОСИГУРАЊЕ У ОВОМ СЛУЧАЈУ: Пре поласка на пут потребно је да се обезбеди 1 ПАПИР

РФЗО ОБЕЗБЕЂУЈЕ БЕСПЛАТНО ПУТНО ОСИГУРАЊЕ У ОВОМ СЛУЧАЈУ: Пре поласка на пут потребно је да се обезбеди 1 ПАПИР

Ево како до бесплатног путног осигурања преко РФЗО-а

од Паланка данас
0 Коментар

Стиже полако летња сезона и припреме за одмор. Без обзира на то да ли ће путовати у сопственој организацији или преко туристичке агенције, свако путовање носи ризик, па се уз све трошкове мора планирати и куповина полисе здравственог осигурања. Међутим, ова ставка може да буде и бесплатна за оне који су осигураници Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО). Бесплатно путно осигурање може да се користи у иностранству у трајању до 90 дана, али искључиво у случају хитне медицинске помоћи.Како пише Политика, током прошле године РФЗО је издао 61.172 потврде о праву на коришћење здравствене заштите у државама са којима постоји уговор и 4.952 обрасца за државе са којима Србија није закључила уговор о социјалном осигурању или тај уговор не обухвата област здравственог осигурања.

Да би за време боравка у иностранству могли да користе право на хитну медицинску помоћ о трошку РФЗО, осигураници пре поласка на пут треба да добију мишљење изабраног лекара којим доказују да не болују и да у последњих 12 месеци нису боловали од акутних или хроничних болести. То доказује да им није потребно дуже или стално лечење, тј. да нису у стању које би убрзо по доласку у иностранство захтевало дуже лечење и хоспитализацију, укључујући и друге здравствене услуге. Мишљење лекара и важећу картицу здравственог осигурања достављају надлежној филијали РФЗО-а која им издаје потврду (двојезични образац) са којом иду на пут и која важи 90 дана.

„Потврда важи за туристичко путовање, службени пут, када је осигураник упућен од стране послодавца на стручно усавршавање или специјализацију, или када путује на школовање или стручно усавршавање које финансира сопственим средствима. Потврда не покрива циљано лечење у иностранству”, наводе они за „Политику”.

Пре настанка осигураног случаја потребно је да осигураници предају потврду (двојезични образац) носиоцу иностраног здравственог осигурања у месту боравка, који ће им издати документ на основу којег имају право на хитну медицинску помоћ у установама из система јавног здравља државе у којој бораве. Осигураник РФЗО-а евентуално плаћа партиципацију под истим условима као и осигураници државе у којој борави. За осигуранике који путују у Пољску и Велику Британију потребна је само здравствена картица и путна исправа. Осигураници који путују у Данску, Норвешку и Шведску сами плаћају трошкове пружених услуга, уз важећу здравствену картицу и путну исправу, а плаћене износе рефундира им матично осигурање уз пратећу документацију.

У РФЗО-у кажу да осигураници имају право на хитну медицинску помоћ и у државама са којима Србија нема споразум о социјалном осигурању. У том случају потребно је да, уз потврду прибављену пре одласка на пут, сам плати трошкове пружене медицинске услуге, а по повратку у земљу подноси РФЗО-у захтев за накнаду трошкова, уз прилагање оригиналне рачунске и медицинске документације. РФЗО својим осигураницима пружа и могућност да по комерцијалним условима купе путно осигурање за цео свет. То је могуће урадити електронски, попуњавањем обрасца на сајту фонда или одласком у најближу филијалу. У овом случају осигураник плаћа за пружену хитну и неодложну медицинску помоћ за време боравка у иностранству, а РФЗО му по повратку рефундира трошкове до износа од највише 15.000 евра.

С којим земљама имамо уговор

Србија има уговор о социјалном осигурању који обухвата и област здравственог осигурања са Аустријом, Белгијом, Босном и Херцеговином, Бугарском, Холандијом, Италијом, Луксембургом, Мађарском, Северном Македонијом, Немачком, Румунијом, Словачком, Француском, Хрватском, Црном Гором, Чешком, Словенијом, Турском, Тунисом, Пољском, Великом Британијом, канадском провинцијом Квебек, Данском, Норвешком и Шведском, кажу у РФЗО-у за „Политику”.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept