Početna » РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ НА НАГЛУ ПРОМЕНУ ВРЕМЕНА

РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ НА НАГЛУ ПРОМЕНУ ВРЕМЕНА

Шта чека Србију и целу Европу у наредном периоду, питали су водитељи емисије „Пулс Србије“ метеоролога Слободана Совиља.

Он упозорава да се Италија још увек није опоравила од прошлогодишње суше.– НИје пала ни кап кише, међутим, у претходне три недеље, поље високог ваздушног притиска, или антициклонално поље условило је суво и топло време. На Алпима је дупло мање снега него што је то уобичајено. Иако се у наредном периоду очекује благо побољшање ситуације, можемо рећи да је ова промена климатскиих образаца, допринела озбиљности иситуације – рекао је Совиљ.

Совиљ је дао и неке опсервације о све интензивнијем угрожавању планете Земље.

– Ово је питање планетарних размера. Сви морају бит укључени! Све оно што неће допринети даљем упумпавању угљендиоксида у атмосферу треба да се користи. Ту је и метан који је веома значајан гас који доприноси свему. Постоји и техника која се примењује у смањењу емисије овог гаса – каже он.

Велики је проблем, према Совиљу, загађење животне средине.

– Наши канали и реке затрпани су великом количином смећа. Прва ствар је чишћење корита, како би дочекали падавине што спремнији. Што се тиче ваздуха, тај проблем се не може краткотрајно решити. Морамо смањити индивидуална ложишта, што већи прикључак домаћинстава на цетнтрално грејање и тако даље… Смањењем емисија ових гасова и испарења допринећемо чишћењу ваздуха – рекао је Совиљ.

Ту је, упозорио је он, и „ел нињо“ ефекат, чијим ће активирањем широм планете бити интензивније и израженије топло време.

– Рано је да прогнозирамо, али оно што можемо рећи је да стоји упозорење на топлотне таласе који се појављују раније у току лета, у јуну, у делу западне и југозападне Европе – предочио је.

Пролећне температуре усред зиме, јесу забрињавајуће. Појаснио је шта се то догађа са климом у Србији.

– Децембар месец био је други најтоплији од почетак мерења у Србији. Меримо од половине 19. века. Шта је ту битно, висина снежног покривача је много мања у просеку у односу на 1950. годину. Те године у Београду је био 31 дан са снежним покривачем, а сада је дупло мањи. Просечна температура била је минус један степен зими, а сада је плус један степен! И температура још расте. Иако је глобални тренд у порасту у континенталном подручју, тај износ је дупло већи, јер се континенти брже загравају од пространих океанских површина. То значи мање снега, више кише у краћим епизодама, и више температуре. Обарамо све рекорде – рекао је Совиљ, уз закључак:

– Издали смо упозорење за нагле промене температура. Биће праћен и кишом и снегом. Kишу очекујемо у суботу у северној и западној Србији. Kиша ће прећи у снег и стварање снежног покривача. Недеља ће бити још један дан када очекујемо обилне падавине. Топло ће бити само на истоку и југоистоку Србије. У осталим деловима земље биће влажан снег, од југозапада до Шумадије, где очекујемо 10-20 центиметара снега. У уторак и среду поново очекујемо падавине између кише и снега. Мартовска количина падавина биће изнад просека за почетак марта, и у Србији и на Балкану. Дакле кишовит крај зиме, као и почетак пролећа – рекао је.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept