РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ НА СНЕГ И ЛЕДЕНУ КИШУ, ВОДОСТАЈИ У ПОРАСТУ

Зима је овог викенда показала своје лице, тако да ћемо можда пар дана ужиати у снегу, барем малишани, па и овом влажном који се топи и углавном доноси проблеме у саобраћају.

Тако је и јутро у Смедеревској Паланци освануло са 10 центиметра снега који се лагано отапа, али још увек веје ситан, тако да га има да малишани направе по којег снешка. Температура у Паланци је тренутно 0 степени и ветар је слаб тек 2 метра у секунди, тако да није снега који се отапа и прави баре, рекло би се да је пријатно за шетњу.

Међутим РХМЗ је објавио јутрос упозорење на снежне падавине, ледену кишу и повећање водостаја, које ће на неким рекама достићи границу редовне одбране од полава.

УПОЗОРЕЊЕ НА СНЕЖНЕ ПАДАВИНЕ, А НА ЈУГУ СРБИЈЕ И НА ПОЈАВУ ЛЕДЕНЕ КИШЕ
(за 11.01.2021.)
Током дана на подручју Србије у већини места умерен снег, а на југу и југоистоку повремено и киша која ће се због ниске температуре ледити при тлу. У планинским пределима повећање висине снежног покривача за 20 до 40 cm, нарочито на југозападу Србије, као и у области Хомоља на истоку земље.
У нижим пределима даље повећање висине снега за око 10 cm
, локално и више, осим Војводине, где се очекују слабије падавине (око 5 cm снега) и крајњег југа Србије, где ће уз снег падати и киша, која ће се локално ледити на тлу.

За више детаља погледајте: Метеоаларм
Упозорење је за период
од:  10:45 11.01.2021.  до: 10:45 12.01.2021.

 Хидролошко упозорење
На Лиму водостаји ће бити у порасту у наредна 24 часа и кретаће се изнад границе редовне одбране од поплава. На горњем току Јужне Мораве и Нишаве водостаји ће бити у порасту у наредна 24 часа са достизањем и превазилажењем редовне одбране од поплава код Ниша, Алексинца и Мојсиња. На х.с. Лесковац водостаји се крећу изнад ванредне одбране од поплава и имаће тенденцију мањег пораста у наредна 24 часа.
За више детаља погледајте: Прогноза вода
 Упозорење је за период
од:  11:44 11.01.2021.  до: 11:44 12.01.2021.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rhmz-izdao-upozorenje-na-sneg-i-ledenu-kisu-vodostaji-u-porastu/