РХМЗ УПОЗОРАВА НА ВИСОК ИНДЕКС УВ ЗРАЧЕЊА

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је упозорење да нас наредних дана очекују високе температуре , као и да ће индекс УВ зрачења до четвртка бити веома висок.

На скали од нула до 11 плус, индекс УВ зрачења је данас у већини места осам и девет, што спада у категорију врло високог.

Данас у Србији врло висок УВ индекс имају, Златибор, Сјеница, Краљево, Копаоник, Крушевац, Ћурпија, Ниш, Лесковац, Димитровград, Пећ, Призрен, Приштина и Врање, док ће сутра ситуација за већину градова бити нешто повољнија.

Најугроженији град у среду ће бити Димитровград са УВ фактором осам, док ће у већини осталих места бити седам, што такође није повољно по здравље људи.

У четвртак ситуација је још алармантнија, а место са највећим УВ зрачењем биће Копаоник где ће индекс бити девет. Тог дана високи индекс УВ зрачења (осам)  могу да очекују и становници Лознице, Ваљева и Смедеревске Паланке уз све оне који су штетности сунчевих зрака били наглашено изложени и у уторак.

Како се заштити од УВ зрачења?

Иако се о опасностима од излагања сунцу често говори, чини се да многи људи и даље нису свесни опасности коју носи ова врста зрачења. Сунце може изазвати много веће проблеме од болних опекотина па је веома важно да се заштите на адекватан начин.

У ситуацијама високог индекса УВ зрачења неопходна је крема са заштитним фактором, лагана одећа, шешир и наочаре за сунце, а као највећа превенција лекари препоручују избегавање излагања коже сунцу у периоду од 11 до 16 часова.

Дерматолози саветују да обавезно нанесете крему са заштитним фактором са минимум СПФ 30, а нарочито је важно да  заштитите врат и деколте. Наглашавају да је важно да крему нанесете 10 минута пре него што изађете из куће. Интензивно излагање коже сунцу може довести до озбиљних опекотина, што може бити један од фактора ризика за настанак меланома – карцинома коже.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rhmz-upozorava-na-visok-indeks-uv-zracenja/