РХМЗ: УВ ЗРАЧЕЊЕ И КОРОНАВИРУС; ВРЕМЕ ЗА ВАСКРС

У научним круговима одавно се истражује повезаност грипа и многих других обољења са активношћу Сунца.

Позната је чињеница да УВ зрачење и повремени краткотрајни импулси X зрака из спектра Сунчевог зрачења, у повећаним вредностма, представљају фактор ризика по здравље људи, али и микроорганизама (вируса), те ова зрачења на неки начин “дезинфикују” атмосферу што представља њихов позитиван утицај. Њихова потенцијална енергија зависи од активности Сунца које има циклични карактер (просечна дистанца између два минимума/максимума Сунчеве активности креће се око 11 година). Пандемија везана за коронавирус развила се у периоду најмање вулканске активности Сунца (који егзистира већ око две године), као што је и пандемија грипа H1N1 настала 2009. године, такође у периоду минимума Сунчевих активности, при чему је свакако присутан и утицај других услова па се не сме доносити једнозачан закључак. Утицај УВ зрачења огледа се и кроз утицај на стварање D витамина.

Са друге стране, само део расположивог УВ зрачења доспева до тла, а што зависи од астрономских (упадног угла Сунца, тј. годишњег доба) и метеоролошких (облачности) услова. Од потенцијално расположивог, више УВ зрака продире до тла при ведром (сунчном) времену, и то више у летњем него у зимском периоду. Активност Сунца сада је у благом узлазном тренду, максимум се очекује око 2025. године, али нас зато непосредно очекује период са доста сунчаних дана и дужим трајањем потенцијално расположивог УВ зрачења, које ће (а не температура) за последицу имати утицај на сразмерно смањење броја вируса. УВ индекс је само показатељ продорности постојећег УВ зрачења до тла; када је сунчано време, индекс је велики, када је облачно, индекс је мали. У наредним данима, осим уторка, прогнозира се УВ индекс у интервалу 5 – 7, па је са метеоролошког аспекта, прогноза времена релативно повољна за даљи пад интензитета пандемије у Србији, уз поштовање препорука надлежних.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА У СРБИЈИ/КЛИМАТСКИ СЕЗОНСКИ ИЗГЛЕДИ

Прогноза за 13. 04. 2020.
Претежно сунчано. Ветар слаб и умерен, југоисточни. Најнижа температура од 2 до 12 °С, а највиша дневна од 23 до 27 °С.

Прогноза за 14. 04. 2020.
Ујутро на северозападу, пре подне у централним а после подне и у осталим крајевима наоблачење сa кишом и захлађењем. После подне, увече и ноћу у планинским пределима снег и стварање снежног покривача. Ветар умерен и јак, северозападни. На северозападу, касно после подне и увече, престанак кише, ноћу постепено разведравање. Најнижа температура од 5 до 9 °С, а највиша дневна од 12 на северу до 18 °С на југоистоку Србије.

Прогноза за 15. 04. 2020.
Ујутро хладно, у већем делу ведро, понегде слаб мраз, на југоистоку Србије облачно. У току дана претежно сунчано. Ветар слаб и умерен, западни и северозападни. Најнижа температура од -2 до 2 °С, а највиша од 9 до 14 °С.

Прогноза за 16. 04. 2020.
Јутро хладно, понегде по котлинама брдско-планинског дела слаб мраз. У току дана претежно сунчано и топлије. Ветар слаб и умерен, западни и југозападни. Најнижа температура од -1 до 5 °С, а највиша од 15 до 20 °С.

Прогноза за 17. 04. 2020.
Претежно сунчано. Ветар слаб, западни и југозападни. Најнижа температура од 2 до
8 °С, а највиша дневна од 20 до 24 °С.

Прогноза за 18. 04. 2020.
Претежно сунчано. Ветар слаб, променљивог смера. Најнижа температура од 4 до 10 °С, а највиша од 22 до 25 °С.

Прогноза за 19. 04. 2020.
Топло, уз постепено наоблачење. Ветар слаб и умерен, западни и северозападни. Најнижа температура од 6 до 13 °С, а највиша дневна од 18 до 24 °С. Увече и у току ноћи понегде киша.

Прогноза за 20. 04. 2020.
Претежно облачно, местимично киша, после подне понегде и пљусак са грмљавином. Ветар слаб и умерен, северозападни. Најнижа температура од 8 до 13 °С, а највиша дневна од 15 до 20 °С.

Прогноза за 21. 04. 2020.
Облачно и мало свежије, местимично киша, после подне понегде и пљусак са грмљавином. Ветар слаб и умерен, северозападни. Најнижа температура од 8 до 13 °С, а највиша од 14 до 18 °С.

Прогноза за 22. 04. 2020.
Променљиво облачно, понегде краткотрајна киша, или пљусак са грмљавином. Ветар слаб и умерен, северни. Најнижа температура од 5 до 10 °С, а највиша од 15 до 18 °С.

Изгледи времена у периоду 23 – 30. април 2020. године

До 27. априла променљиво, у појединим данима киша, пљускови и грмљавина. Затим претежно сунчано и топлије, са малом вероватноћом за послеподневне пљускове и грмљавину.

 Проф. др Југослав Николић, дипл. мет., директор РХМЗ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rhmz-uv-zracenje-i-koronavirus-vreme-za-vaskrs/

1 comment

    • Lale on 15/04/2020 at 13:27

    Pošto je uv zračenje povećano a imamo i zabranu izlaska 65+ onda su se stekli uslovi da zelena pijaca radi bar 3-4 dana nedeljno.U supermarketima nema ranog povrća a i ako ga ima brzo nestane.Gospodo gradski političari,krizni štab i ostali zaduženi za ovaj karantin vreme je stvarno da razmotrite otvaranje zelene pijace.

Komentari su onemogućeni.