РХМЗ:АПРИЛ ТОПЛИЈИ И ПРОСЕЧНО ВЛАЖАН

Током априла можемо очекивати три летња, а имаћемо и до четири мразна дана, када ће минимална температура бити мања од нуле, прогноза је Националног центра за климатске промене Републичког хидрометеоролошког завода. Дугорочна прогноза за наредни месец показује да ће април бити топлији и просечно влажан.

Према до сада познатим подацима, време за период око Ускрса биће просечне за то доба године. Наиме, очекује се да ће температуре ићи од 10 до 15 степени, међутим тих дана биће и великих шанси за кишу.

Ипак, у целој Србији очекује се да у априлу средња максимална температура ваздуха буде од 17 до 19 степени, а у планинским пределима од 6 до 12 степени.

Међутим, време нас неће послужити целог месеца. У априлу нећемо имати само пролећне температуре, већ и мразне дане.

Очекује се да број мразних дана, када је минимална температура мања од нуле, у нижим пределима буде максимум до четири дана, а у брдско планинским крајевима од 7 до 18 дана.

На срећу, неће бити само кише и пар хладних дана. У априлу се прогнозирају и три права летња дана у нижим пределима, што знаци да ће тих дана максимална дневна температура ићи и до 25 степени.

Током априла се прогнозира просечна количина падавина у већем делу земље, а на северозападу мањи суфицит падавина.

Средња априлска количина падавина, у нижим пределима, биће од 50 до 70 милиметара. Очекује се да у априлу број дана са падавинама, у нижим пределима, буде од 11 до 14 дана, а у брдско – планинским крајевима до 18 дана.

Април у 2017. години сматра се да је био 15. најкишнији месец у Србији од када се мери температура. Међутим, највећа количина падавина током априла забалежена је 2014. године, година када су заблежене и велике поплаве у Србији.

Највиша максимална температура од 29,1 степен Целзијуса забележена је у Ваљеву и то 27. априла. Насупрот томе, најнижа априлска температура проаале године била је – 12,8 степени, која је измерена на Копаонику 22. априла.

Снег у априлу ни прошле године није била никаква новост. Осим на планинама, 19. априла се забелео Палић, где је пало 4 центиметара снега, као и Сомбору и Лозница.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rhmzapril-topliji-i-prosecno-vlazan/