РХMЗ УПОЗОРАВА НА ХЛАДНИ ТАЛАС

У недељу ујутро и пре подне очекује се слабљење и престанак падавина у неким крајевима, али због снега је на подручју источне и југоисточне Србије, као и Kосову и Метохији на снази наранђасти метеоаларм.

Наранџасти метеоаларм означава опасне временске прилике. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова и пратити савете које дају надлежне државне службе.

Због снежних падавина жути метеоаларм је на снази за подручје Баната, Београда, Шумадије, Поморавља и југозападне Србије.

Жути метеоаларм значи потенцијално опасно време. Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима и не предузимати непотребне ризике.

Остали крајеви су у „зеленој“ зони, то јест нема упозорења за њих.

Најава за хладни талас, почев од недеље, 16 децембра, у трајању од најмање пет дана, односи се за подручја Београда, Срема, Бачке и западне Србије.

На западу и северозападу Србије у недељу ујутро се очекује престанак падавина, док ће се у осталим крајевима задржати облачно време са снегом, уз даље повећање висине снежног покривача.

У Тимочкој Kрајини и на југоистоку Србије биће мешовитих падавина кише и снега, понегде уз поледицу. По подне и увече доћи ће до слабљења и постепног престанка падавина, уз краткотрајно разведравање са северозапада.

Ветар слаб и умерен, северозападни, увече у скретању на
југоисточни. Најнижа температура од минус 3 до 1 Ц, а највиша од минус 1 до 3 Ц, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

У Београду ће бити претежно облачно. Ујутро ће доћи до слабљења, а пре подне до престанка снежних падавина. Kасније по подне и увече очекује се краткотрајно разведравање. Ветар слаб и умерен. Температура од минус 2 до 0 Ц.

Према прогнози за наредних седам дана, у понедељак и уторак биће облачно и хладно, повремено са слабим снегом уз мање повећање висине снежног покривача, а у понедељак у Тимочкој Kрајини и на југоистоку Србије и са месовитим падавинама. На северу Војводине очекује се углавном суво. Од среде до краја седмице без падавина са дневном температуром у мањем порасту.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rhnz-upozorava-na-hladni-talas/