РИЗИЧНИ ПАЛАНАЧКИ ПРУЖНИ ПРЕЛАЗИ

Последњих дана смо од наших суграђана добијали фотографије пружног прелаза код касарне у Паланци где се види подигнута рампа у тренутку када воз пролази. 

Често смо били сведоци овакве ситуације и на другом пружном прелазу који се налази у Паланци према фабрици Гоша а према одредбама Саобраћајног правилника требало би да су све машиновође писмено упознате да је пружни прелаз необезбеђен. Машиновођа је у обавези да испред путног прелаза који не ради да сигнални знак дугачким звуком сирене, затим да заустави воз како би се уверио да на путном прелазу нема возила ни пешака, а затим да опрезно минималном брзином настави вожњу.

Међутим у пракси није увек тако и шта се догађа од тренутка док се не установи квар и док се не обавесте машиновође. 

Несреће на пружним прелазима, нажалост, нису ретке. Према подацима са саобраћајног факултета за шест година на пружним прелазима су страдале 33 особе.

По неким ставовима, рампе на пружним прелазима нису обавезне ни у Србији, ни у Европи. Појединици стручњаци на то имају одговор да је то зато што пружних прелаза има много и требало би заиста много новца да се сви покрију рампама.

На страну финансијски моменат, укрштање пута и пруге може се посматрати као класична раскрсница. На пример, иако је на семафору зелено, требало би да крајичком ока осмотримо хоће ли неки лудак с бока пролетети кроз црвено и претворити нас у инвалида у делићу секунде.

Тако и на пружном прелазу треба успорити и, упркос подигнутој рампи, бацити поглед лево и десно да нас воз тежак неколико стотина тона не би смрскао, а стручњаци истичу да по саобраћајним правилима воз увек има првенство.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rizicni-palanacki-pruzni-prelazi/

4 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • sashko69 on 09/09/2018 at 18:47

  Bolje je da nema rampu,nego da ima a da ne radi. Kad nema svako uspori i proveri da li nailazi voz.

  • slay on 09/09/2018 at 13:34

  a gde su pešački prelazi, Da li vidite da mora da se izađe na ulicu da bi se prošao pružni prelaz, kako majke sa kolicima ili deca koja idu na bazen ili kiseljak…
  Gde su nadležni!

  • slay on 09/09/2018 at 10:45

  Nikog ne interesuje nepostojanje pešačkih i biciklističkih prelaza, preko pružnog prelaza.
  pogledajte sliku malo bolje i videti širinu puta, majke sa kolicima, deca, stari izlaze na ulicu da bi prešli prugu.
  da li je to sigurnost o kojoj svi pričamo, a tek kad je prvi maj , odlazak dece na bazen ili kiseljak.
  Strašno….
  Molim nadležne ( saobraćajne inspektore ) ili nova formirana komisija za bezbednost u našoj opštini, da se pismeno oglase po pitanju sigurnosti prelaza, DA LI JE BEZBEDAN ILI NE!

  • Vidak on 09/09/2018 at 08:08

  Strasno dno dna tesko nama!

Komentari su onemogućeni.