РОДИТЕЉИ ДА ЛИ ЗНАТЕ ШТА ЈЕ БЕЗБЕДАН ИНТЕРНЕТ?

Поштовани родитељи,
Да ли знате да нека новијa истраживања показују да:
-71% родитеља сматра да њихова деца проводе превише времена на интернету;
-25 % тинејџера каже да њихови родитељи знају „мало“ или „не знају ништа“ о томе шта раде док су online;

-3 од 4 родитеља би волело да има већу контролу над садржајима којима приступају њихова деца;
-скоро половина деце признаје да кришом користе своје телефоне када би требало да спавају;
-свако друго дете старости од 7 до 15 година проводи на интернету више од 4 сата дневно;
тинејџери проводе у просеку готово 9 сати испред екрана;
-као и да наша деца Facebook сматрају „мрежом за маторце“, и да користе многе друге којима ми нисмо још успели да овладамо.
За генерације које су рођене и одрастају у дигиталном добу, дигитална комуникација представља уобичајен, па чак и доминантан облик комуникације. Континуиран развој информационо-комуникационих технологија, као и све већа доступност интернета младима, омогућили су нове видове учења, забаве, комуницирања, али и нове врсте ризика и насиља.
Како је дигитална комуникација готово свакодневни вид комуникације данашњих ученика и ученица, важно је да разумемо на које све начине, и под којим условима, дигитално насиље може да остави озбиљне емоционалне, психичке и социјалне последице на све особе које су му изложене.
Данас се обележава Дан безбедног интернета, установљен још 2004. године, под покровитељством мреже Insafe, a који промовише сигурније и одговорније коришћење online технологије и мобилних телефона, посебно код деце и младих, при чему се оснажују да користе технологију на одговоран, критички и креативан начин.
Поред превенције, изузетно је важно и адекватно, доследно реаговање у ситуацијама дигиталног насиља, те вас подсећамо на могућност да сваки случај штетног садржаја или сумњиве комуникације пријавите Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, бесплатним позивом на број телефона 19833, или путем портала www.pametnoibezbedno.gov.rs
Данас ћемо, још једном са нашим ученицима, говорити о овој теми. По престанку опасности од корона вируса, у плану су бројне заједничке активности намењене родитељима и старатељима ученика, а у сарадњи са организацијама које се посебно баве овом веома важном темом.
До тада, упућујемо вас на http://www.mpn.gov.rs/prirucnici-korisni-materijali-linkovi/, где можете погледати видео материјале везане за безбедност деце на интернету.
ОШ „Олга Милошевић“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/roditelji-da-li-znate-sta-je-bezbedan-internet/