РОДИТЕЉИ И ДАЉЕ БЕЗ УВИДА У есДНЕВНИК

medicinska skola- e-dnevnik-

Родитељима и ученицима још нису подељени налози за приступ електронском дневнику, нити се зна када ће то бити урађено.
Kако наводе у Министарству просвете, још се чека сагласност Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. Идентично образложење је дато још у децембру прошле године, али су тада очекивања Министарства била оптимистичнија. Планирано је било да сагласност повереника стигне до средине децембра и да се потом сукцесивно, од школе до школе, деле налози за логовање на систем. Међутим, то до данас није заживело.

У служби Повереника за Данас кажу да им се Министарство није обраћало захтевом за мишљење у вези са обрадом података о личности ученика и родитеља у оквиру сервиса есДневник, садржаних у Захтеву за коришћење услуге електронског дневника већ се истим поводом спроводи поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности. По окончању тог поступка јавност ће бити обавештена о резултатима надзора, кажу из службе Повереника.

Иначе, портал за ученике и родитеље је одвојен од дела система који користе школе, тако да не утиче на безбедност школског система есДневника. И једни и други ће преко интернет претраживача приступати посебном делу система са својим налогом. Сваки ученик и родитељ ће имати корисничко име и шифру, а пошто приступају са различитим налозима приказ података и могућности које им пружа систем нису исти за ученике и родитеље. Тако ће ђаци своје оцене моћи да виде истог тренутка када буду уписане у дневник, а родитељи са 48 сати закашњења, како би се деци оставило времена да те оцене образложе, што је урађено на сугестију психолога и педагога.

Kада родитељ приступи систему, може да види податке само за своје дете, а ако има двоје деце у истој школи или у две различите школе, а обе користе есДневник, може да изврши избор за једно или друго дете.

Поред оцена, родитељи ће имати увид и у изостанке, као и напомене и похвале наставника. Ђацима ће, осим ових података, бити на располагању и низ других информација, као што су распоред контролних и писмених задатака, екскурзија, излета и посета.

Извор: Данас

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/roditelji-i-dalje-bez-uvida-u-esdnevnik/