РОДИТЕЉИ ОБАВЉАЈУ ПРИПРЕМЕ ЗА УПИС ПРВАКА

Епидемиолошка  ситуација корона вируса ове године неће померити упис деце у први разред, и он ће за школску 2021/2022. годину почети у предвиђеном термину од 1. априла, кажу у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Иако је до почетка уписа у први разред основне школе остало више од месец и по дана, родитељи би требало већ да закажу прегледе у домовима здравља, који су потребни за добијање лекарског уверења.

Како кажу у надлежном министарству, према подацима Републичког завода за статистику, 66.864 деце стасало је за упис у први разред основне школе у 2021/2022. години, уз напомену да ће званични подаци РЗС о обухвату деце бити познати крајем априла.

Која деца се ове године уписују у први разред?

У први разред уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година. У школској 2021/22. години, упис у први разред обавезан је за сву децу рођену од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године – наводе у Министарству просвете:

– Изузетно, детету може да се одложи упис у први разред за годину дана, у складу са законом. Дете које има од шест до шест и по година уписује се у први разред након провере спремности за полазак у школу.

Како родитељи пријављују у коју школу желе да им дете буде уписано?

– Родитељу или другом законском заступнику деце која су стасала за упис у први разред основне школе  омогућено је да искажу интересовање за упис детета у одређену школу и то личним одласком у школу или електронским путем дефинишу датум уписа и тестирања детета. Од школске 2020/2021. године родитељима је омогућено да електронским путем дефинишу датум уписа детета у одређену основну школу на територији Србије преко Портала еУправа.

– Захваљујући електронској услузи еУпис родитељи не доносе документацију у школу, већ се она прибавља по службеној дужности електронским путем. Преко апликације еУпис извршиће се повлачење података о ученику (извод из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта и доказ о обављеном лекарском прегледу) и упис. Након уписа детета у школу, истог дана, психолог, односно педагог школе вршиће испитивање детета. Школе, односно родитељи ће бити обавештене од када ће наведена услуга бити доступна – објашњавају у Министарству просвете.

Шта ако се жели школа на другој територији 

Школа се бира на територији где дете живи. Међутим, ако неко жели дете да упише у установу којој територијално не припада, онда је захтев требало тој школи да се поднесе до 1. фебруара.

– Ако неко жели да упише дете у школу којој територијално дете не припада, онда може да изабере школу, подношењем захтева тој изабраној школи али најкасније до 1. фебруара текуће календарске године у којој се врши упис. Школа је дужна да обавести родитеља, односно другог законског заступника о одлуци по њиховом захтеву за упис детета ван подручја школе до 30. априла текуће календарске године у којој се врши упис – кажу у Министарству просвете.

Прегледи и тестирања

– Испитивање детета врши психолог, односно педагог школе на матерњем језику детета, применом стандарних поступака и инструмената, препоручених од надлежног завода, односно овлашћене стручне организације. Садржај документације о здравственог прегледа деце уређено је прописима који су у надлежности Министарства здравља – наводе у Министарству просвете.

Документа за упис у основну школу

– Извод из матичне књиге рођених

– Уверење о похађању предшколског програма
– Доказ о лекарском прегледу детета
– Доказ о пребивалишту родитеља

Систематски преглед

Систематски преглед је обавезан за свако дете које се уписује у први разред. Он се обавља код педијатра, који на основу прегледа других специјалиста одређује процену здравственог стања детета, и на основу тога издаје потврду која се прилаже приликом уписа детета у основну школу.

Систематски преглед деце пред упис у основну школу се састоји од прегледа оториноларинголога, офталмолога, лекара физијатра, логопеда, стоматолога, лабораторијске анализе крви и урина, провера вакциналног статуса и вакцинација. За све ове прегледе упуте издаје педијатар код којег се прво одлази, и долази након свих урађених прегледа. Тада дете добија вакцину.

Током систематског прегледа проверава се и вакцинални картон деце.

Шта ако дете није примило ММР вакцину 

– Обавезна имунизација деце и ученика као и садржај о истој уређено је прописима у области здравља. Школа је дужна да упише свако дете са подручја школе – истичу у надлежном Министарству.

(Телеграф.рс)

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/roditelji-obavljaju-pripreme-za-upis-prvaka/

1 comment

    • Palančanka on 12/02/2021 at 22:43

    Dragi roditelji,najbolja škola za Vaše dete je najbliža škola.

Komentari su onemogućeni.