РОДИТЕЉИ ОЦЕЊУЈУ ВРТИЋЕ И ШКОЛЕ

Родитељи свих ђака у Србији добиће на почетку другог полугодишта формулар са 40 питања на која треба да одговоре, а тичу се углавном њиховог задовољства радом школе. Упитнике ће слати школе, са идејом да им то помогне да унапреде сопствени рад, али и да покушају да родитеље, које обично интересује само оцена у дневнику, укључе у рад школе.

Да ли деца имају приватне часове и због чега, да ли наставници поштују ученике, да ли би родитељи волели да се укључе у школске активности, и у које, какав је квалитет родитељских састанака, да ли савет родитеља има утицај на одлучивање – само су нека од питања на која ће одговарати. Упитник је израдио Завод за вредновање квалитета образовања, и то у три варијанте – за предшколске установе, за основну школу (при чему га родитељи ученика млађих и старијих разреда одвојено попуњавају) и за средње школе, где се покривају специфичности и гимназија и средњих стручних школа.

Међу 40 питања на која ће родитељи одговарати налазе се сви сегметни рада школе. Треба да се изјасне да ли су задовољни радом школе, окружењем у којем њихова деца уче, квалитетом часова, допунске и додатне наставе… На питање о приватним часовима треба да одговоре из којих предмета их деца имају и због чега. Понуђени су и одговори – да би имали бољу оцену, због лошег предзнања, због незадовољавајућег квалитета рада на часу, да би постигли знања већа од оних која добијају на часу…

 Када добију одговоре, тамо где буде велики број преклапања биће јасан показатељ школама да нешто није у реду, или, с друге стране, да је веома добро, ако се већина тако изјасни  У изради упитника учествовао је велики број наставника, родитеља и стручних сарадника. 

Подаци треба да служе за интерну евалуацију школа, што је први корак у провери квалитета и његовом унапређењу. Други корак је екстерна провера. До сада није одлучивано о томе. Још није одлучено да ли ће ове податке прикупљене на репрезентативном узорку школа користити и Министарстарство просвете како би добило ширу слику целокупног образовног система и у складу са тим поправљало систем.

Упитник је добровољан и анониман, али се очекује да га сви родитељи попуне, јер треба да донесе побољшање квалитета рада школе. И законом је предвиђено да школе морају да проверавају да ли су и у којој мери корисници њених услуга задовољни.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/roditelji-ocenjuju-vrtice-i-skole/