РОДИТЕЉИ ПОЧЕЛИ ДА ОТПЛАЋУЈУ НЕПОСТЕЈЕЋЕ УЏБЕНИКЕ ЗА ПРВАКЕ И ПЕТАКЕ

Иако ће тек за два месеца бити познато како ће изгледати уџбеници за петаке, у појединим основним школама ђаци их увелико отплаћују, пише дневни лист „Политика“.

Упркос упозорењу које је Министарство просвете прошле недеље упутило свим школама у Србији, да не продају неодобрене уџбенике за пети разред, поједини родитељи већ увелико отплаћују рате за ове комплете.

Као што је већ познато, план и програм за пети разред знатно је измењен и због тога ће бити штампане нове књиге, чији су предлози тек стигли у министарство. Зато још нико не зна њихов коначан изглед, садржај и понајмање цену.
Међутим, поједине школе родитељима су још у новембру понудиле да наруче књиге за пети разред по цени од 15.000 динара, колико су коштали комплети који су тренутно у употреби и који нису усклађени са новим планом и програмом.

Наруџбеница за уџбенике за пети разред подељена је родитељима ове недеље и у неколико београдских школа. У понуди је наведено да је реч о претпостављеној цени комплета за петаке. У случају промене цене обећан им је повраћај новца или могућност да књиге доплате у последњој рати.

Из Министарства просвете поручују да родитељи нипошто не купују комплете уџбеника за први и пети разред основне школе све до маја, када ће министарство објавити списак одобрених књига за та два разреда.

Весна Недељковић, помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање, наглашава да је школама забрањено да поручују и нуде родитељима ове комплете јер још увек није извршен коначан избор издавача који ће те књиге штампати.

– Министарство је до понедељка од издавача примало предлоге комплета уџбеника и тај материјал одмах после обраде проследићемо Заводу за унапређивање образовања и васпитања на прегледање и одобравање. Овај процес траје два месеца. Нејасно је зашто би било ко из школе предлагао родитељима да купе уџбенике за први и пети разред разред. Чули смо да се то догађа у неколико школа и одмах смо, почетком претходне седмице, упутили писмо свим осмолеткама да то не чине. Нема логике да родитељи сада плаћају уџбенике, не знајући шта купују – истиче Недељковићева и додаје да због овог пропуста никако не смеју да испаштају родитељи.

Уколико неко од родитеља купи комплет књига за пети или први разред према препоруци школе, а он онда не буде на списку уџбеника које је одобрио Завод, школа ће, како каже Недељковићева, те књиге морати да замени одговарајућим, и то мора да учини о свом трошку, уколико буде постојала разлика у цени.

– Родитељи могу без икакве бојазни да купе уџбенике за све разреде основне школе, сем за први и пети – поновила је она.

Она је подсетила да су усвојени нови наставни планови и и програми за први и пети разред, па ће концепт учења бити знатно измењен, што подразумева штампање нових уџбеника. Нови наставни планови и програми биће оријентисани на стицање применљивог знања, а не на учење без разумевања.

Осим тога, родитељи будућих петака узалуд се буде што ће морати да купују у потпуности нове књиге. У важећем закону о уџбеницима, али и новом, чије се усвајање чека, наведено је да наставници бирају уџбеничке комплете сваке четири године, али да је то могуће учинити и раније, уколико дође до промена наставног плана и програма.

Додатну забуну уноси и чињеница да се не зна да ли ће нови уџбеници за пети и први разред које наставници изаберу ове године важити и наредне четири године или ће то бити само прелазно решење на путу до новог комплета.

Што се тиче паланачких школа оваквих пропуста није било колико смо сазнали. Ових дана се одравају састанци Савета родитеља који се одлучују за добављаче књига за II, III, IV, VI, VII и VIII разред, док ће се за I и V разред одлучивати након што министарство одобри уџбенике који буду изабрани.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/roditelji-poceli-da-otplacuju-nepostejece-udzbenike-za-prvake-i-petake/