Početna » РОДИТЕЉИ ПОД ОСМОМАРТОВСКИМ ПРИТИСКОМ; Kолико издвојити за поклон учитељици и васпитачици

РОДИТЕЉИ ПОД ОСМОМАРТОВСКИМ ПРИТИСКОМ; Kолико издвојити за поклон учитељици и васпитачици

Последњих неколико година "осмомартовска грозница" тресе родитељске групе.

од Паланка данас
0 Коментар

Некада су се месила срца од обојеног теста у маминој кухињи, у последњем тренутку осликаване су честитке од сувог цвећа и писале песме. А данас?

Нећете веровати, али тесто су заменили телевизори, честитке – ваучери, а песме – нескромни комади накита. И симптоми ове тзв. грознице по родитеље су јачи: у ово доба године хвата их посебна мучнина  и мори мисао колико ће овај пут морати да плате да ,,не би оставили лош утисак?“.Кажу колико ко има, па дођу до 1.000 динара

Најчешће, реч је о износима од 500 до 1.000 динара. Ако узмемо у обзир да већина њих има по двоје деце, износ озбиљно погађа кућни буџет.

Један родитељ, који има дете у вртићу, рекао је да су у групи рекли да свако да ,,колико има“.

– Траже  500, 1.000 динара, нешто купују, од остатка ваучер, и деца цртају честитке – каже отац девојчице, а ми отварамо додатно питање за размишљање када је 1.000 динара постало синоним за „колико ко има“?

Ствар је још занимљивија ако имате две васпитачице у групи, па још двоје деце вртићког узраста и ето вама између 1.400 и 2.000 динара избијених из џепа.

– Код ћерке 200 динара за васпитачице, дакле укупно 400. Код сина по 500, укупно 1.000 динара. Али скупљени новац иде васпитачицама и сервиркама које тамо раде, а које су стално са децом – прича једна мама из Панчева.

Већ смо писали данас о случају где су родитељи у групи тражили 900 динара за васпитачице и симболичних 300 динара за чистачице. Изгледа да није свима подједнако Дан жена? Да не причамо о начину на који деци дајемо савршен пример ,,дискриминације на основу стручне спреме“.

У Великој Плани отишли су тако корак даље, па сматрају да две приправнице ни не заслужују да им се купи поклон.

– Имамо две приправнице у групи, али су се неки родитељи бунили и нису хтели да дају додатан новац да се нешто симболично и њима купи – прича једна жена.

Има и оних родитеља који сами купе поклон, па онда од осталих траже рефундацију. Али и појединих васпитачица/учитељица које унапред кажу шта желе.

– Једна мама је сама купила поклон, без консултације, и онда послала у групи „е, ја сам купила неки персонализовани поклон са илустрацијама деце и слично“.. и дајте по 400 динара (има 25 деце), имаће ту пара и за још једну наставницу, није јавила да ли је нешто купила – каже једна мама док друга прича следеће:

– Овај пут је учитељица сама изабрала пандора привезак који јој се допада, па су маме које су добиле ту информацију обавестиле нас неинформисане колико да дамо, да не разочарамо учитељицу. А ускоро иде и крај четвртог разреда, то ће фешта да буде.

Није све тако „црно“

Ипак и даље има оних који се држе традиционалнијег приступа даривању. Тако је једна мама испричала како је прошле године изненадила васпитачицу из синовљеве групе. А то јој се и вратило.

– Код нас нити ко предлаже, нити ко тражи… Прошле године сам напунила кесу васпитачицама са слаткишима, кафом… Мислим да је још нека мама, али не све. Није било договора. Прошле године су мајке добиле поклончић од деце и васпитачица наше групе: магнете у облику срца и писамце, тј. песму о мајци.

„Ми имамо разредног, хвала богу на томе“, насмејао је коментар друге маме.

– Баш данас причамо да би клинци могли да направе фору па да му нешто купе за 8. март. Иначе му купују поклоне за рођендан, сами се договарају, сами купују – додаје.

Дневник, Телеграф

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept