РОК ЗА УПЛАТУ ПРВЕ РАТЕ ПОРЕЗА 17. ФЕБРУАР

Следећег петка, 17. фебруара, истиче рок за уплату прве рате пореза на имовину у овој години. Иако ова обавеза, по закону, мора да се плати до 15. фебруару, рокови су померени на 17. због празновања Дана државности. На уплатницама, као и увек за прву рату, треба да се упише износ једнак последњој уплати са лањског решења.

Порез на имовину приход је општина и градова, па и решења на кућне адресе стижу у различито доба, већ у зависности од брзине и ажурности локалних управа прихода. Иако је ово намет чија се прва рата држави плаћа унапред, дешава се да прође и мајски рок за другу рату, а да званичан папир са разрезаним износом још није стигао.

Кашњење у плаћању кварталних износа пореза на имовину у року, повлачи сигурну затезну камату, али и могућу казну од 5.000 динара по свакој закаснелој рати. Раније је ова казна ишла и до 50.000 динара, али међу грађанима није било оних којима је наплаћена за кашњење у намиривању рата.

Порез на имовину плаћа се квартално, и то у року од 45 дана од дана почетка тромесечја. Тако рате падају углавном 15. у месецу: фебруару (померено на 17. због Дана државности), мају, августу и новембру. Уколико 15. у месецу „падне“ на празник или викенд, рок се помера на следећи радни дан.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rok-za-uplatu-prve-rate-poreza-17-februar/