РОК ЗА ЗАМЕНУ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА ЈУН 2017

Возачи у Србији који још нису заменили старе, папирне возачке дозволе пластичним, биометријским, мораће то да ураде најкасније до 10. јуна следеће године. 

То је рок који је одређен Изменом закона о безбедности саобраћаја Србије од 2014. године када је био првобитни рок за замену по Закону из 2009. То вероватно значи да новог продужења рока неће бити, па је препорука да се не чека, по нашем старом обичају, последњи час за замену. Цена замене дозволе је 1.576 динара.

Ако је ранија дозвола издата на период краћи од 10 година из здравствених разлога, или ако захтев подноси лице које је старије од 65 година живота, потребно је приложити и ново лекарско уверење о здравственој способности за управљање моторним возилима и скуповима возила оне категорије за које се захтева издавање возачке дозволе, које не не сме бити старије од шест месеци.

Уз захтев за замену возачке дозволе треба приложити возачку дозволу издату на старом обрасцу, важећу личну карту на увид, доказ о плаћеној накнади трошкова издавања возачке дозволе од 876 динара (255 динара МУП-у и 621 динар Заводу за израду новчаница) и доказ о плаћеној републичкој административној такси од 700 динара.

Кад полиција заустави возача коме је истекао рок важења возачке дозволе не више од шест месеци, платиће казну од 6.000 до 20.000 динара, и добија два казнена поена.

По тренутно важећем Закону о безбедности саобраћаја возач коме је истекао рок важења дозволе више од шест месеци ризикује казну од 15.000 до 30.000 динара, пет казнених поена и забрану управљања возилом од најмање три месеца!

Замена возачке дозволе може се обавити и путем интернета преко портала Е-управе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/rok-za-zamenu-vozackih-dozvola-jun-2017/