Početna » РСЗ: У СРБИЈИ ЈЕ НАЈВИШЕ ПОРОДИЦА СА ЈЕДНИМ ДЕТЕТОМ

РСЗ: У СРБИЈИ ЈЕ НАЈВИШЕ ПОРОДИЦА СА ЈЕДНИМ ДЕТЕТОМ

У Србији према резултатима пописа из 2022. године има укупно 1.904.314 породица, а породице са децом чине 69 одсто, односно њих је укупно 1.311.712, објавио је Републички завод за статистику (РЗС).

од Паланка данас
0 Коментар

Kако се наводи, најзаступљеније су породице типа „брачни пар са децом“ којих је 43,35 одсто, а онда породице типа „брачни пар без деце“ којих је 28,1 одсто, пише Дневник.Породице „мајка с децом“, према статистичким подацима је 16,8 одсто, док је породица где је „отац с децом“ 4,7 одсто, „ванбрачни пар са децом“ четири одсто, а „ванбрачни пар без деце“ три одсто.

Подаци РЗС показују и да су најзаступљеније породице с једним дететом (54,3 одсто), следе породице с двоје деце (36,1 одсто), затим породице с троје деце којих је 7,8 одсто, док је удео породица са четворо и више деце мањи од два процената.

Посматрано по типу породице, удео породица са једним дететом је највећи код породица „мајка с децом“ и износи 73,1 одсто, као и код и типа „отац с децом“ где је 71,2 одсто.

Kод породица типа „брачни пар с децом“, статистички подаци су показали да не постоје значајне разлике у уделима породица са једним и са два детета и то изражено у процентима чини 45,5 одсто са једним дететом, односно 42,8 одсто са два детета.

Подаци РЗС показују и да је код породица типа „ванбрачни пар с децом“ 50 одсто породица са једним дететом, док је нешто више од трећине породица са двоје деце, односно њих је 34,2 одсто.

Удео породица са троје и више деце најнижи је код типа породица „мајка с децом“ и „отац с децом“ и он чини око 4,5 одсто, док је највиши код породица типа „ванбрачни пар с децом“ и износи 15,8 одсто.

Ови подаци су из књиге „Породице“ у којој су дати коначни резултати Пописа становништва, домаћинстава и станова 2022. године о основним карактеристикама породица.

Та књига садржи податке и о броју породица према типу – по насељеним местима, као и податке о породицама с децом према типу и броју деце по општинама и градовима, а доступна је и табела са подацима о породицама с децом према типу породице, старости и броју деце по општинама и градовима.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept