Početna » РУЖИЋ НАЈАВИО ВАЖНУ ИЗМЕНУ У ПРОСВЕТИ-СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ПОСТАЈЕ ОБАВЕЗНО А ЕВО ОД КАДА

РУЖИЋ НАЈАВИО ВАЖНУ ИЗМЕНУ У ПРОСВЕТИ-СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ПОСТАЈЕ ОБАВЕЗНО А ЕВО ОД КАДА

Истакао је да сва деца имају правао на образовање, без обзира где живе, каквог су материјалног статуса или вероисповести

од Паланка данас
0 Коментар

Говорећи на трибини „Образовањем до једнакости и развоја“ у згради Општине Нови Београд, коју је организовао Фонд „Светозар Марковић“, министар просвете Бранко Ружић, је изјавио да је образовни систем у Србији на понос држави и грађанима. Нагласио је да је образовање драгуљ развоја сваког друштва и да, ако тако будемо сагледали наш образовни систем, имамо чему да се надамо и поред свих тешкоћа које су нас задесиле.
– Има још много тога да се уради, али је много тога и урађено. Значајно је да можемо да укажемо на то да тренд обухвата што већег броја деце, од предшколског па све до факултета – поручио је Ружић.

Истакао је да сва деца имају правао на образовање, без обзира где живе, каквог су материјалног статуса или вероисповести, пише Тањуг.

– Немојмо заборавити да је код нас, према Уставу, основно образовање обавезно, док средње још увек није. Према Плану образовања до 2030. и обавезно средњошколско образовање требало би да уђе у Устав, што ће довести до већег финансијског оптерећења образовног система – рекао је министар.

Нагласио је да је посебна пажња посвећена обухвату деце из осетљивих група, пре свега деце из материјално угрожених породица, ромске деце и деце са инвалидитетом и сметњама у развоју.

– Мислим да смо успели као систем да смањимо степен одустајања од школовања управо у тим категоријама, што је велики успех. Имамо повећање 20 одсто ромске деце у предшсколским установама, 20 одсто ромске деце више које заврши средње образовање – истакао је Ружић.

Подсетио је да се у Србији настава изводи на језицима националних мањина, а да на осам мањинских језика имамо образовање на нивоу основног и средњег образовања, као и да је повећан број стипендија. Министар истиче и да је веома важно да се омогући боравак што већем броју деце у предшколским установама.

– У сарадњи са Светскојм банком радимо нове објекте и дограђујемо постојеће, посебно у мањим местима и сеоским срединама, и на тај начин ћемо обезбедити места за 11.000 деце. Читав овај пројекат радимо са фондацијом Новак Ђоковић која је урадила 180 соба, а урадиће још 100 – рекао је министар.

Говорећи о бесплатним уџбеницима за ђаке, Ружић је рекао да његово Министарство већ дуги низ година обезбеђује 750 милиона за уџбенике деци из посебних категорија.

– Непуних 20 одсто ђака добија те уџбенике, од оних са инвалидитетом до оних посебно надарених. То је 90.000 ученика. Kада се томе додају бесплатни уџбеници од локалних самоуправе, верујем да тај број иде и до 30 одсто – наводи Ружић.

Додаје да је у последњих 10 година много урађено на школама и обдаништима, а да ће сада бити и на високошколским установама.

Kако је рекао, први ће на ред доћи уметнички факултети у Београду, а затим географски, беозбедносни, биолошки, технички, математички. Ружић је нагласио да држава субвенционише боравак студената у домовима од 64 до 76 процената и наводи да доручак, ручак и вечера у студентским мензама коштају 289 динара.

Најавио је да је у плану нова кула у Студентском граду у Новом Београду са 1.000 нових места, да се завршавају радови у Нишу где ће бити још 400 нових места, као и у Новом Саду, а да је у плану и реконструкција две куле дома на Kарабурми.Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept