Početna » РУЖИЋ О ДРЖАВНОЈ МАТУРИ: ЗА НЕКЕ КРЕЋЕ ВЕЋ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ И ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ

РУЖИЋ О ДРЖАВНОЈ МАТУРИ: ЗА НЕКЕ КРЕЋЕ ВЕЋ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ И ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ

Министар просвете Бранко Ружић одржао је јуче састанак са ректорима државних универзитета о будућим корацима у процесу увођења државне матуре у образовни систем Србије.

од Паланка данас
0 Коментар

Државна матура, како њен назив каже, пројекат је од државног интереса и јако је важно да са представницима високошколских установа о томе развијамо континуирани дијалог“, рекао је министар.

Према његовим речима, државна матура ће бити у интересу матураната и будућих академских грађана.

Из угла ученика, будућих студената, државна матура је најефикаснији и најбољи критеријум за рангирање за упис на факултете. Ученици ће полагати државну матуру у познатом окружењу, односно у школи, а добиће могућност да са једног места аплицирају на више факултета и сви ће имати истоветну полазну основу“, објаснио је министар.

Ружић је на састанку истакао да је управо темељан приступ Министарства овој теми протеклих година показатељ потребе да се дијалог и цео процес води транспарентно, одговорно и са реалним исходом, али и са јасном намером да усаврши процес како би он дао очекиване користи, а како ниједан сегмент права детета у смислу праведности и регуларности полагања не би био угрожен.

Државна матура подразумева завршне испите на крају средњошколског образовања – општа матура, коју полажу ученици гимназија, уметничка матура за ученике средњих уметничких школа, стручна матура за ученике средњих стручних школа и завршни испит за ученике средњих стручних школа који се школују у образовним профилима у трајању од три године.

Увођење државне матуре за ученике четворогодишњих школа планирано је за 2024. годину, док ће ученици трогодишњих образовних профила полагати завршни испит 2023. године.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept