РУЖИЋ: СИТУАЦИЈА У ШКОЛАМА НИЈЕ АЛАРМАНТНА

Настава у школама по „семафор“ моделу није пропала и ситуација уопште није алармантна, поручио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и додао да су бројеви заражених ученика и наставника веома ниски.

Он је, одговарајући на питање новинара испред Института „Торлак“ у коме је примио трећу дозу вакцине против ковида, рекао да се ни на који начин не размишља о прекидању образовно-васпитног рада на регуларан начин.

„Тренутно стање је реално и то је рефлексија разних годишњих одмора и одлазака на море, али образовни систем и даље показује највиши степен резистентности“, истакао је Ружић.

Министар је рекао и да су бројеви заражених ученика и наставника веома ниски.

„Што се тиче деце, то је испод један одсто, а код запослених у просвети, наставног и ванставног особља, то је неких 1,3 или 1,4 одсто. То је податак од пре три дана“, рекао је Ружић.

Како је рекао, доста тога се појављује на друштвеним мрежама, где постоји, каже, много нејасноћа.

Истакао је да ће „семафор“ модел бити иновиран у складу са ситуацијом на терену и да ће данас имати састанак са представницима Института „Батут“, како би се утврдило на који начин ће се то учинити.

„Не очекујем претеране проблеме, али вакцинација је једини лек“, нагласио је Ружић.

Од данас ће се у средњим школама у 40 локалних самоуправа спроводити онлајн настава, а на питање да ли су школе спремне, министар одговара потврдно и истиче да већ такво искуство имају од прошле године.

Каже и да је вакцинисано око 52 одсто просветних радника, те изразио наду да ће се ускоро достићи број од 57-58 одсто.

„Али ни то не значи много, није довољно. Сматрам да је најважније да сви схвате колико је важно бити одговоран и солидаран“, рекао је Ружић.

Када је реч о појединим петицијама које су се појавиле у јавности, а које се односе на то да ученици у школама не би требало да носе маске, Ружић наглашава да о томе брине Институт „Батут“, чији људи су, додаје, стручњаци.

„Та петиција није ни прва ни последња. Ситуација је процењена од стране стручњака и то је нешто што ће важити у складу са препоруком. Имаћемо током недеље редовне састанке и видећемо шта ћемо даље одлучити“, навео је Ружић.

Директор Друге економске школе Дејан Недић рекао је да су школе најбезбеднија места за боравак и навео да је у тој образовној установи од 1.200 ученика, заражено седморо њих.

Он је рекао да се у школама морају поштовати упутства здравственог дела и позвао све колеге, наставнике и младе да приме вакцину против ковида.

Директор Земунске гимназије Милош Бјелановић нагласио је одговаран однос, нарочито према деци и додао да је за све лакше да се настава одвија у школама.

Министар Ружић и директори београдских школа, Бјелановић и Недић данас су у Институту „Торлак“ примили трећу дозу вакцине против вируса корона.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ruzic-situacija-u-skolama-nije-alarmantna/