Početna » РЗС: ЗА ГОДИНУ ДАНА БРОЈ СВИЊА У СРБИЈИ ДРАСТИЧНО ОПАО-Ево и за колико

РЗС: ЗА ГОДИНУ ДАНА БРОЈ СВИЊА У СРБИЈИ ДРАСТИЧНО ОПАО-Ево и за колико

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији је за годину дана, од децембра 2022. године до истог месеца 2023, број свиња смањен за 19,7 одсто, објавио је данас Републички завод за статистику. У истом периоду број говеда је мањи за 9,3, а живине 3,6 процената.Треба ли рећи да је пала и потрошња свих врста меса која је деведесетих година прошлог века била 65 кила годишње по глави становника, а сада је око 42 килограма. Свињско месо у Србији је доминантно у потрошњи, а број свиња за последњих 11 година смањен је за око милион.

По подацима Републичког завода за статистику, у односу на десетогодишњи просек, од 2013. до 2022, укупан број говеда мањи је за 18,2 одсто, свиња 28,2 одсто и живине за 12,1 одсто, а већи је број оваца за 1,1 одсто.

Иначе, ради сузбијања епидемије афричке куге код домаћих свиња, у Србији је урађена еутаназија око 2 посто целокупног фонда, у периоду 2023. године до 1. фебруара ове године укупно је еутаназирано 79.266 свиња, али у Министарству пољопривреде кажу да то ипак не би требало значајније да утиче на тржиште меса у наредном периоду.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept