Početna » СА КРАЈЕМ РАСПУСТА, КРЕЋЕ И ПАНИКА! Ово је списак важних датума за ђаке – ЕВО ШТА ИХ ЧЕКА, а није матура

СА КРАЈЕМ РАСПУСТА, КРЕЋЕ И ПАНИКА! Ово је списак важних датума за ђаке – ЕВО ШТА ИХ ЧЕКА, а није матура

Основци и средњошколци у Србији у уторак враћају се у учионице са пролећног распуста, последњег пре завршетка текуће школске године

од Паланка данас
0 Коментар

Основци и средњошколци у Србији у уторак враћају се у учионице са пролећног распуста, последњег пре завршетка текуће школске године. Поново ће се, након 10 дана тада у учионицама чути жамор деце од уторка, а ученицима завршних разреда основне и средње школе ово који ће имати велики утицај на њихово наредно образовање, имајући у виду да се припремају за полагање пријемних испита за средње школе, односно факултете.С Обзиром да ће разреди средњих школа од првог септембра мање ученика, тачније максималан број деце по одељењу биће 28 уместо некадашњих 30, то посебно брине родитеље малих матураната којима се ускоро ближи упис у средње школе.

Паника међу осмацима

Ова брига је очигледно оправдана јер ће деци сходно изменама Закона о основним и средњим школама сигурно бити потребно да поред успеха из школе, мале матуре, имају и бољи резултат на пријемном испиту како би уписали жељену школу.

Средње школе већ су примениле ове измене, па ће тако у свима њима број ученика који могу да се упишу бити пропорционално смањен за по два по сваком одељењу.

Без државне матуре за средњошколце

Пријемни испити за упис бруцоша обично се одржавају крајем јуна, а будући студенти сазнаће да ли су уписали жељени факултет до 10. јула.

Требало је са генерација ученика која ове године уписује прву годину факултета буде прва која уместо пријемног испита полаже државну матуру, како је то најављивано претходне године. Међутим, државна матура, која би по важећем закону први пут требало да буде одржана на крају школске 2023/24. године, највероватније ће бити померена за школску 2025/26. годину.

– Државна матура је реформска активност и инструмент је унапређења квалитета целокупног образовног система, а посебно средњег образовања. Министарство просвете предложило је да се у циљу припреме образовног система за увођење државне матуре, имплементација овог испита у образовни систем продужи за две године, односно да се она уместо у јуну 2024. године, полаже у јуну 2026. године – саопштили су тада из Министарства просвете.Хоће ли свако моћи да плати факултет?

Студенти и будући бруцоши ће на чак 10 од 31 факултета Универзитета у Београду од предстојеће школске године плаћати веће школарине, и то у распону од 3.000 до 20.000 динара, што посебно брине родиеље.

За сада 10 факултета Сенату БУ доставило одлуку о повећању школарине, а оно се креће од 3.000 до 15-20.000 динара.
на Факултету организационих наука, где је цена са 159.000 динара подигнута на 171.000, а декан проф. др Милан Мартић каже да је повећање мање од инфлације.
на Учитељском факултету, који је школарину са 108.000 динара подигао на 111.000, што је како каже декан Данимир Мандић, повећање од од 2,7 одсто.
на Економском факултету школовање овде кошта између 112.479 динара и 147.999 динара, а прошле године је то било између 106.212 и 139.754 динара.
На Шумарском факултету школарина је подигнута за 10 одсто, па ће будући академци који не уђу на буџет плаћати 80.000 уместо досадашњих 72.000 динара.
Цене школарина, међутим, нису подизали неки од најпопуларнијих факултета:

Медицински факултет
Стоматолошки факултет
Машински факултет
Архитектонски факултет
Грађевински факултет
Биолошки факултет
Хемијски факултет
Филолошки факултет
Пољопривредни факултет
Правни факултет
Две трећине студената биће на буџету

У наредној академској години на основним, мастер и докторским студијама на београдском универзитету биће места за 27.708 академаца. Основне студије моћи ће да упишу 15.203 бруцоша, а готово две трећине студената школоваће се о трошку државе.

Календаром уписа предвиђено је да први (јунски) уписни рок почиње 19. јуна пријављивањем кандидата које траје до 22. јуна. Пријемни испити биће одржани од 24. до 28. јуна, а факултети треба најкасније до 1. јула да објаве прелиминарне ранг-листе по студијском програму.

Потом, најкасније до 8. јула Универзитет објављује коначне ранг листе по студијским програмима које су основ за упис. Упис кандидата предвиђен је најкасније од 8. до 12. јула.

Важни преостали датуми у школској 2023/24 години

29. април – 6. мај – пролећни распуст
31. мај – крај школске године за ђаке 4. разреда гимназија)
14. јун – крај године за осмаке (али следи полагање мале матуре)
21. јун – крај за остале основце и средњошколце
17, 18. и 19. јун – мала матура
28. јун – Видовдан и свечана подела књижица+

Школски календар за средње школе 2023/24

Школски календар за средњу школу исти је као за основну што се тиче јесење, зимског и пролећног распуста, разликује се само крај школске године.

Како са наводи на сајту Министарства просвете, за ученике И, ИИ и ИИИ разреда гимназије и четворогодишњих средњих стручних школа и ученике И и ИИ разреда трогодишњих средњих стручних школа, летњи распуст почиње у понедељак, 24. јуна 2024. године, односно већ у петак, 21. када је заправо последњи дан школе.

Летњи распуст и крај школе

За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње у понедељак, 17. јуна 2024. године, односно тог дана је крај школе.

За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по завршетку завршног испита, наводи се у школском календару за следећу школску годину. Како пише у том документу, ученици осмог разреда полагаће завршни испит или малу матуру 17, 18. и 19. јуна 2024. године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept