СА ТРЖИШТА ПОВУЧЕНО ОКО 1000 ТОНА ХРАНЕ И ПИЋА

У протеклих годину дана са тржишта Србије повучено је око хиљаду тона хране и пиће, јер нису били безбедни за људску исхрану. Ово су током сто хиљада редовних и ванредних контрола утврдиле надлежне инспекције. 

Пољопривредна, ветеринарска и фитосанитарна инспекција, утврдиле су да је од првог јануара 2016. до сада 722 тоне хране и 54 тоне пића било небезбедно за употребу. Разлози су бројни а најчешће се радило о истеку рока трајања, непоштовању процедуре контроле квалитета, неиспуњавања услова за производњу и непоштовање законских прописа.

У укупној количини небезбедне хране, највећи део заузума месо и производи од меса, као и млеко и млечни производи, риба и јаја. Ван промета нашло се и око 90 тона биљних производа. Исто толико била је ризична и храна за људе и животиње из увоза, па је фитосанитарна инспекција са тржишта повукла  310 тона. Сва ова храна нешкодљиво је уништена. Потрошачи су били од велике помоћи инспекцијама, јер су ван редовних и на основу њихових пријава обављане контроле. Удружење за заштиту потрошача у сталном је контакту са инспекцијама. Казне за уклоњену небезбедну храну кретале су се од 300.000 до три милиона динара за правна лица, а за одговорно лице од 30 до 50.000 динара. Поред тога, прописима је предвиђено и затварање трговинског објекта на одређени период.

РТВ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sa-trzista-povuceno-oko-1000-tona-hrane-i-pica/