САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ-ДРУГИ ДАН БОЖИЋА

Српска православна црква (СПЦ) и сви њени верници славе данас, другог дана Божића, Сабор Пресвете Богородице.

Сва Црква Христова одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која је родила Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа.Њеним Сабором се назива овај празник зато што се данас сабирају сви верни, да прославе Њу, Матер Богородицу, и што се торжествено, саборно, служи у Њену част.

Цела природа поклонила се Христовом рођењу, а први од људи, који су му пришли, били су пастири.

Чувајући стражу код стада својих, изненадили су се појавом анђела и славом Господњом, која их је обасјала.

И гле, небески благовесник им рече: „Не бојте се, јер вам, ево, јављам радост велику која ће бити свему народу. Јер вам се данас, у граду Давидову, роди Спаситељ, који је Христос Господ”.

Источни мудраци-звездари поклонивши се Господу у Витлејему, упутише се по наређењу ангела другим путем за домовину своју.

И Ирод опаки цар умисли поклати сву децу у Витлејему. Виде Бог ту намеру Иродову, па посла ангела свога Јосифу. Ангел се Божји јави Јосифу у сну и заповеди му, да узме Младенца и Матер Његову и бежи у Мисир.

Јосиф тако и поступи. Узевши божанског Младенца и Његову Пресвету Мајку, он се упути прво у Назарет, где уреди своје домаће ствари, и узе собом сина свог Јакова, па онда одоше у Мисир. И тако се испунише речи пророчке: “Гле, Господ седећи на облаку лаку доћи ће у Мисир” .

У старом Kаиру и данас показују пећину, где је живела Света породица, а у селу Матареа, близу Kаира, указују на дрво, под којим се одмараху Пресвета Богородица с Господом Исусом, као и чудотворан извор воде под тим дрветом.

Проживевши неколико година у Мисиру, света породица врати се по наређењу ангела Божјег опет у Свету земљу.

У суботу, трећег дана Божића, СПЦ слави Светог архиђакона Стефана.

Наша Црква, подсетимо, Божић слави три дана.

У црквеном богослужбеном календару 7. 8. и 9. јануар обележени су црвеним словом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sabor-presvete-bogorodice-drugi-dan-bozica-2/