ШАЛТЕР И ДАЉЕ ОМИЉЕНИЈИ ОД ИНТЕРНЕТА

Иако је три четвртине грађана упознато с могућностима еУправе, свега 14 одсто административне послове завршава путем интернета, показало је НАЛЕД-ово истраживање спроведено у оквиру пројекта успостављања индекса локалне еУправе (ЛЕИ), који подржава Европска унија.

Приметно веће интересовање исказује пословни сектор – чак 45 одсто привредника истиче да своје обавезе радије обавља онлајн.

Иако већина сматра да држава довољно улаже у електронске услуге, приметно је да се становници руралних средина теже одричу одласка на шалтер. Проблем је недовољна информатичка писменост грађана и јавних службеника, поготово међу старијом популацијом. Готово 40 одсто грађана није имало и нема намеру да користи услуге на порталу еУправа и тај став морамо да мењамо јер је јасно да електронски сервиси штеде велики новац и време и грађанима и државној администрацији.

Решење за ове проблеме НАЛЕД види у унапређењу капацитета локалних администрација да пружају електронске услуге и популаризацији еУправе међу грађанима. НАЛЕД је досад спровео велики број обука за локалне службенике, везано за издавање електронских грађевинских дозвола, унапређење информационе безбедности, коришћења еДоставе, отварање налога грађанима на порталу еУправе, а у току су интензивне обуке за коришћење новог система еФактура.

Да би било видљивије где је потребна додатна подршка, намера НАЛЕД-а је да успостави Индекс локалне еУправе (ЛЕИ) за јединице локалне самоуправе. Индекс ће омогућити да се на објективан начин мери колико су градови и општине успешни у развоју електронских услуга.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/salter-i-dalje-omiljeniji-od-interneta/

1 comment

    • Neko iz mase on 10/11/2021 at 10:13

    Zato sto je narod većinski funkcionalno nepismen. Inače ne bi džedžali ispred pošta da podignu penziju vec bi koristili karticu za plaćanja; ne bi satima stajali u redovima na šalterima već kliknuli dva dugmeta; al džaba kad internet služi samo za fejsbuk i instagram.

Komentari su onemogućeni.